Upoznajmo zaboravljeno blago Umaga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Muzeju grada Umaga otvorena je cetvrta po redu izložba djecjih radova pod nazivom "Upoznajmo zaboravljeno blago Umaga". Radovi su nastajali u istoimenoj muzejsko-pedagoškoj radionici koja se odvija tijekom cijele školske godine i u kojoj sudjeluje stalna skupina od 20-ak mališana, od milja nazvanih Mali arhici.

Radionica koju vodi muzejska pedagoginja Barbara Banovac održava se trecu godinu u suradnji s Društvom Naša djeca. Ozbiljne teme, poput povijesti i kulturno-povijesne baštine, pokušavaju se približiti najmladima na zabavan i zanimljiv nacin. Svake se godine izdaju i suveniri s djecjim radovima i motivima Umaga, pa se tako mogu kupiti razglednice, blokici, društveno-edukativne igre i puzzle.

Ovaj je put muzej izdao i tzv. bookmarkere. Osim izložbe, rezultat radionice je i novi projekt "Muzej po mjeri djeteta".

- Djecja je živost nespojiva s tišinom i mirom koji vladaju u vecini muzeja. Stoga smo odlucili okupiti djecu koja su kroz dosadašnje radionice dobro upoznala muzej i grad. Pod tim motom ova grupa osnovaca svojim je opažanjima i idejama pokušala prilagoditi muzej sebi i svojim interesima.

Kroz tri povijesna perioda, antiku, srednji vijek i novo doba, djeca ce moci saznati nešto o svom gradu i povijesti opcenito. Nadamo se da ce se i ostali posjetitelji zabaviti i da ce i za njih muzej postati mjesto za igru, zabavu i ucenje, kazala je Banovac.

Izložba je otvorena do 7. svibnja i to od ponedjeljka do petka od 10 do 12 sati, odnosno uz prethodnu najavu u muzeju.


Podijeli: Facebook Twiter