Upotrebljavajte štedne žarulje, iskljucujte televizore i racunala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Najveci dio života provodimo u zgradama gdje ustvari imamo najvece mogucnosti ušteda, kojima možemo napraviti puno više nego da proizvodimo više energije od koje cemo opet imati gubitke. Zato najveci naglasak treba upravo biti na uštedama, kaže direktor Istarske regionalne energetske agencije (IRENA) Valter Poropat, kojeg smo upitali na koji nacin gradani mogu štedjeti na energentima koji iz dana u dan poskupljuju.

Struja je poskupjela 20 posto, plin 22. To su udari na kucni budžet zbog kojih ce mnogi morati promijeniti nacin života. Iako ce zvucati cinicno, valja ipak primijetiti da bi posljednja poskupljenja energenata mogla podici ekološku svijest kod gradana. Ako ni zbog cega drugoga, onda zbog troškova koji ce pojesti i ono malo što se mjesecno slijeva putem placa u kucnu blagajnu.



Otkuda krenuti s uštedama? Necemo odmah s onima koje zahtijevaju odredenu investiciju, odnosno ulaganja u termo-prozore, termo-fasade, izolacije. Krenut cemo s jednostavnim stvarima, poput kucanskih aparata i bijele tehnike. "To su male kapljice, no, ako ih se svi držimo, to su odlicne stvari", kaže Poropat.

Savjeti na cemu se može uštedjeti energija u domu nalaze se na internetskoj stranici Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj. Rijec je o zajednickom programu Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva koji je zapocet još 2005. Jedan od njihovih savjeta je zamjena obicne žarulje štednom rasvjetom.



Pri kupnji kucanskih aparata valja obratiti pozornost na energetski razred kojem pripadaju. Pritom grupu A cine energetski najefikasniji uredaji. Na obracanje pozornosti kod takvih stvari godišnje se po pojedinom uredaju može uštedjeti energije u vrijednosti od 100 do 200 kuna. Naravno, uz to valja njima i pravilno rukovati. Primjerice, hladnjak treba postaviti što dalje od izvora topline.

Savjeti, poput onih o držanju poklopljenih lonaca prilikom kuhanja, doista zvuce pretjeranima, no i na tome se može uštedjeti energija. Znacajna ušteda se može ostvariti i pri upotrebi kucnih racunala. Zanimljiv je podatak da monitor, ukoliko cijelu noc ostane upaljen, potroši energije koliko je dostatno za zagrijavanje šest vecera u mikrovalnoj pecnici.

Televizore najcešce ostavljamo u stand by modu, a zapravo bismo ih trebali gasiti. Naime, tako televizor troši i do šest posto elektricne energije u kucanstvu i 24 posto energije u odnosu kad je upaljen.

Iz uticnica bi trebalo iskljucivati punjace za mobitele kad ih ne upotrebljavamo, jer i bez prikljucenja mobitela na njih troše energiju.

- Domacinstvima se takoder preporuca korištenje jeftinije energije. U Istarskoj županiji je vec u domacinstvima postalo uobicajeno da se perilice rublja i suda ukljucuju u nižoj tarifi, što takoder donosi uštedu, kaže Poropat. (Bojan ŽIŽOVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter