Upotreba novih tehnologija u sociologiji

Prof. Paolo Parmeggiani (B. VINCEK)
Prof. Paolo Parmeggiani (B. VINCEK)

Predavanjem profesora Paola Parmeggianija sa sveučilišta u Udinama na temu "Uporaba novih tehnologija u vizualnoj sociologiji" završen je teorijski dio radionica "Istraži, zabilježi, sačuvaj…" na pulskom sveučilištu u organizaciji Centra za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre.

Parmeggiani je okupljenim studentima kroz primjere fotodokumentiranja Venecije i malog gradića Valle prikazao na koji se način koristi digitalna tehnologija u sociologiji. Studentima je savjetovao da za potrebe takve vrste istraživanja nabave digitalni fotoaparat manjih dimenzija koji ima mogućnost snimanja videa, mikrofon te GPS uređaj kojim se može točno zabilježiti gdje je pojedini snimak napravljen.

Napomenuo je da onaj koji izrađuje foto i videodokumentaciju mora izbjeći stereotipne fotografije i potragu za estetskim efektima. Fotografija, video i audiosnimci ne moraju biti lijepi, već moraju sadržavati informacije, a njihovom naknadnom analizom moguće je pronaći smisao koji nije bio prisutan u trenutku snimanja.

Parmeggiani je potom kroz primjere Venecije i gradića Valle pokazao na koji način video, foto i audiomaterijali pomažu sociologu da donese neke zaključke.

U gradiću Valle Parmeggiani je bilježio razvoj mjesta fotografijama tijekom čak 30 godina, a koristio ih je i u svom istraživanju percepcije novih i starih stanovnika.

U Veneciji je napravio zanimljivu analizu turizma i turista, njihovu potragu za najznačajnijim mjestima (koja je definirao još Canaletto u 17. stoljeću na svojim velikim uljima na platnu) te starosjedilaca koji od njih bježe (andar' per sconte) i koji pokušavaju organizirati oaze mira za sebe.

U teorijskom dijelu programa "Istraži, zabilježi, sačuvaj…" predavanja su na pulskom sveučilištu osim Parmeggianija održali i Lidija Nikočević (Zašto nam je važna nematerijalna kultura i kako joj pristupiti), Joško Ćaleta (Ojkanje - proces prepoznavanja vokalne tradicijske (ugrožene) izvedbene prakse u suvremenom kontekstu; iskustva s pripremom prijave za UNESCO-ovu listu), Dario Marušić (Istarski etnoglazbeni mikrokozmos. Recepcija, percepcija, manipulacija), Igor Šaponja i Igor Jovanović (Istarske sudbine: Istrani u sabirnim i zarobljeničkim logorima za Drugog svjetskog rata i poraća; istraživačko-dokumentacijski projekt) i Andrea Matošević (Podzemna etnografija. Kako i za koga?).

Radionica dokumentiranja nematerijalne kulture "Istraži, zabilježi, sačuvaj..." održava se pri nastavnim programima dr. sc. Andree Matoševića - Kulturna antropologija, Etnografija industrije te Povijesna antropologija i usmena povijest.

Teorijski dio bio je otvoren za javnost, a onaj praktični koji će se održavati od 20. do 29. studenog namijenjen je samo prijavljenim studentima. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter