Uporabnu dozvolu valja dokazati, cak i kad postoji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo pravosuda uputilo je svim zemljišno-knjižnim uredima i sudovima pojašnjenja vezana uz nedoumice oko provodenja novog Zakona o prostornom uredenju i gradnji. Zakon, koji je stupio na snagu u kolovozu ove godine, u mnogobrojnim je slucajevima zaustavio prijenos vlasništva nad nekretninama buduci da u jednom od svojih clanaka kaže da je prilikom prometa zgrade za koju u zemljišnoj knjizi nije stavljena zabilježba o aktu za uporabu u svrhu uknjižbe prava vlasništva na temelju kupoprodajnog ugovora, potrebno dokazati da je zgrada zakonita. Drugim rijecima, po zakonu je svaka nekretnina nezakonita dok njen vlasnik ili kupac ne dokažu drugacije.

Primjerice, za zgradu za koju je uporabna dozvola vec pohranjena u gruntovnici kupac nekretnine koji se želio upisati kao novi vlasnik, i nekretninu je vec platio, ne može to uciniti dok god ne dokaže da zgrada u kojoj je stan kupio ima uporabnu dozvolu. Trebalo je stoga u gradskom uredu koji izdaje dozvole ponovno zatražiti kopiju te dozvole, platiti ju, i, zajedno s placenim biljezima, u gruntovnici "dokazati" da uporabna dozvola, koja je vec tamo pohranjena, postoji.

"Ako je priložena uporabna dozvola prilikom prethodnog upisa, prodavatelj i kupac mogu se pozvati na uvid u zbirku isprava suda u koju je pohranjena uporabna dozvola, a sud je u tom slucaju dužan provesti pozitivnu zabilježbu", stoji u najnovijem odgovoru Ministarstva pravosuda našem listu. Ministarstvo zaštite okoliša i graditeljstva, koje je zakon napisalo, poslalo im je službena pojašnjenja, a onda je i Ministarstvo pravosuda svoju okružnicu poslalo gruntovnicama. Nejasnoca više ne bi trebalo biti, no i dalje ostaje pitanje zbog cega netko mora gruntovnicu podsjecati na uporabnu dozvolu koja vec tamo postoji.

Kako se može cuti medu posrednicima u kupoprodaji nekretnina, i ovaj je put zakon krenuo u primjenu bez ikakvih tumacenja koja bi ga pratila, k tome u trenutku kad su gruntovnice taman pocele bolje i brže raditi prijenos vlasništva. Seminari na kojima se zaposlene educiralo o novom zakonu održavani su tek ovih dana, dva mjeseca od pocetka primjene zakona, dok su u meduvremenu mnogi predmeti, a time i njihovi prodavatelji/kupci, zbog nejasnoca stajali po strani. Nedovoljno upuceni u novosti, referenti nisu na svoju ruku htjeli rješavati predmete bez konkretnih uputa, a kako nam je potvrdeno i u samim gruntovnicama, velik broj uknjižbi stavljano je na stranu dok nije stigla okružnica s pojašnjenjima. (B. MRVOŠ PAVIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter