Upitno održavanje 15. sajma knjige?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Sajam je u teškoj financijskoj krizi i zato smo za sutra najavili konferenciju za novinare." Šturi je to odgovor Magdalene Vodopija, direktorice Sajma knjige u Istri. To je ujedno i jedino što je ona u srijedu htjela reci nakon što je u našu redakciju pristigao poziv za izvanrednu konferenciju za novinare 15. sajma knjige u Istri zakazanu za cetvrtak u 10 sati. U pozivu nije bilo rijeci o cemu ce se na konferenciji govoriti, a kao tema navedena je "novonastala situacija vezana za organizaciju ovogodišnjeg 15. sajma knjige".

Detaljnije informacije o tome Vodopija i Ranko Borovecki, glasnogovornik sajma, unatoc našim pitanjima nisu htjeli iznositi, vec su sve odgodili za sutrašnju presicu. Da je financijska situacija sajma problematicna dala je naslutiti Vodopija prošle nedjelje kao gošca komentatorica nedjeljnog izdanja Glasa Istre. U jednom je dijelu napomenula da koliko se god pulski sajam trudio, "u svojoj sredini nema financijsku podršku kao projekt od posebnog znacaja."

- Bez toga on ne može niti opstati, a kamoli se razvijati u smjeru u kojem bi mogao. Sajam knjiga u prosincu obide više od 60 tisuca posjetitelja, a priredi se stotinjak razlicitih programa. No, usprkos tome, financira se iz gradskog proracuna sa svega 270 tisuca kuna, što je jedan posto gradskog proracuna za kulturu, što bi moglo znaciti da i sajam Gradu vrijedi tek - jedan posto.

Medutim, moram napomenuti da je gradonacelnik osobno u posljednje dvije godine lobirao za sponzorstva, inace sajma ne bi bilo. No, to su samo vatrogasni potezi koji svake godine oslabljuju sajam. Ove se godine, u recesijskim uvjetima, takva praksa za sajam pokazala gotovo pogubnom i nadam se da ce se takav odnos prema njemu promijeniti, napisala je Vodopija na temu "Kriza i sajam: financiranje u recesijskim uvjetima".


Podijeli: Facebook Twiter