Upitno izručenje Kapetana Dragana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proces izručenja Dragana Vasiljkovića, poznatog kao Kapetan Dragan, koji je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine, mogao bi se vratiti na početak nakon što je australska savezna sutkinja potvrdila proceduralnu grešku tijekom dugotrajnog procesa kojim se traži njegovo izručenje iz Australije, pišu petak australski mediji.

Vasiljković se, naime, u rujnu žalio na odluku australske vlade da ga izruči Hrvatskoj tvrdeći da je imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji.

Sutkinja saveznog suda Jennifer Davies priznala mu je jednu točku žalbe i ustvrdila da je Vasiljković trebao imati uvid u prepisku australskih i hrvatskih vlasti o mogućnosti da mu se nakon izručenja sudi i za druga djela unatoč uvjeravanju da će biti optužen samo za ono što se navodi u zahtjevu za izručenje, piše list The Australian. Ostale mu je zahtjeve odbila.

Vasiljkovićev odvjetnik Dan Mori u petak je izvan sudnice izjavio novinarima da ovakva odluka znači da bi postupak izručenja trebao krenuti ispočetka. Australska novinska agencija AAP, međutim, navodi da Vasiljkovića i dalje čeka teška pravna bitka da izbjegne izručenje.

Sutkinja Davies naložila je obrani i optužbi da do 21. studenoga upute podneske na njezinu odluku i zakazala novo ročište za 22. studenoga.

Vasiljković je uhićen u Perthu 2006., ali je australska vlada tek u studenome 2012. donijela odluku da će ga izručiti Hrvatskoj gdje je tražen zbog zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata kao vođa paravojnih srpskih snaga u tzv. Krajini.

Bivši australski ministar unutarnjih poslova Jason Clare odobrio je njegovo izručenje u studenome 2012. nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i brojnih Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem koji je podnesen još 2005. godine.

Kapetan Dragan tražen je radi ispitivanja u vezi s optužbama za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni zapovjednik u tzv. Krajini 1991. i 1992.

Po optužnici koju je objavilo tužiteljstvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i zapovijedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, niječe sve te optužbe. Nalazi se u zatvoru od 2006., osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovno uhićen. Smješten je u zatvoru Parklea u Novom Južnom Walesu i sudsko ročište u Melbourneu pratio je putem videoveze. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter