Upitna sudbina projekata i posla za 600 osoba

Zlatko Kuftić (Arhiva)
Zlatko Kuftić (Arhiva)

Velik broj predstavnika organizacija civilnog društva iz čitave Hrvatske, pa tako i Istre održao je koordinacijski sastanak u Zagrebu kako bi iznijeli daljnje smjernice vezano uz problematiku financiranja iz Institucionalnih potpora Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, a koje navedenim organizacijama omogućuju elementarne uvjete za provedbu aktivnosti i rada sa svojim korisnicima. Kao što je poznato, odlukom hrvatske Vlade Nacionalnoj zakladi smanjen je priljev sredstava za čak 50 posto, čime se direktno otežao, a negdje i posve onemogućio rad i funkcioniranje udruga koje takvom vrstom potpora financiraju hladni pogon i zapošljavaju 600-ak osoba.

Predstavnici civilnog društva izrazili su nezadovoljstvo odlukama Vlade oko daljnjeg financiranja udruga u sklopu programa Nacionalne zaklade, dok su organizacije za zaštitu prava osoba s invaliditetom zatražile hitno rješavanje tog problema kako bi se izbjeglo otkazivanje ugovora o radu i permanentno gašenje udruga koje djeluju već dugi niz godina.

Na sastanku je sudjelovao i predsjednik Udruge slijepih Istarske županije Zlatko Kuftić koji je upozorio da drastično smanjivanje sredstava udrugama koje okupljaju osobe s invaliditetom, čime je ozbiljno u pitanje doveden njihov daljnji rad i razni projekti koje provode. Konkretno, smanjivanjem sredstava ta bi udruga mogla ostati bez dvije zaposlene osobe koje rade na već kandidiranim projektima. Kuftić među ostalim napominje da upravo udruge, osobito one koje s bave osobama s posebnim potrebama i osobama s invaliditetom, rade sve ono što bi u konačnici trebala raditi država, stoga je, tvrdi, nedopustivo sve udruge stavljati u isti koš. Po njegovim riječima, Udruga slijepih Istarske županije ove godine obilježava 65. godišnjicu postojanja te broji 300-ak članova i djeluje na području cijelog istarskog poluotoka kroz sedam podružnica.

-Očekujemo da će se ipak pronaći neko konstruktivno rješenje jer je nedopustivo da se zbog ovakvog rezanja sredstava u pitanje dovedu projekti, a time i egzistencija čak 600 ljudi koji profesionalno rade u udrugama, zaključio je Kuftić. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter