Upitna opskrba plinom, moguce smrzavanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukoliko zima bude neuobicajeno oštra, Hrvatska nece moci pokriti svoje potrebe za plinom, kaže se u preliminarnoj godišnjoj prognozi udruženja plinskih operatera «Gas Transmission Europe» (GTE). Hrvatska je jedina od 29 europskih zemalja obuhvacenih prognozom GTE-a koja ima takav problem. Potražnja za plinom, u slucaju iznimno oštre zime, iznosila bi 126 posto od ukupnih domacih plinskih kapaciteta, a ako hladnoca bude na uobicajenoj razini, potražnja ce iznositi 87 posto.

Zanimljivo, ne samo da clanice EU-a nece imati problema poput Hrvatske, vec, pokazuje prognoza GTE-a, problema s plinom, osim Hrvatske, ne bi trebale imati ni zemlje bivše Jugoslavije koje je obuhvatilo istraživanje - Bosna i Hercegovina, Srbija i Makedonija.

- To je tocno, to i vrapci na grani znaju, rekao je Miljenko Šunic, predsjednik Hrvatske strucne udruge za plin. - Ako zimske temperature budu od -2 do -4, Hrvatska ce imati dovoljno plina, zato jer je u meduvremenu, od prošle godine, povecala proizvodnju, a povecan je i skladišni prostor. Ne treba, naravno, zanemariti ni vjerojatno manju potrošnju, zbog recesije. Medutim, ako nekoliko dana, ili tjedana, temperature budu oko minus deset, Hrvatska ce teško zadovoljiti potrebe svog stanovništva i gospodarstva, kazao je Šunjic. On pritom podsjeca i da je njegova udruga još za sijecanjske plinske krize upozoravala Vladu da s Talijanima treba dogovoriti otkup njihovog dijela proizvodnje u sjevernom Jadranu, zakupiti slobodne kapacitete preko Slovenije te dogovoriti dodatni plin s E-onom i Gaz de Franceom.

- Medutim, zasad ništa nije ucinjeno, Vlada ocito racuna na toplu zimu, veli predsjednik hrvatske strucne udruge za plin.

Iako je Hrvatska još potpisom na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju preuzela obvezu uvodenja tržišnih cijena energenata, a do ulaska u EU (najvjerojatnije 2012.) cijene plina i elektricne energije morat ce se izjednaciti s onima u Uniji, poskupljenja ovih dvaju energenata u Hrvatskoj do kraja godine ipak nece biti. Kako nam je kazao glasnogovornik Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Tomislav Mazal, Vlada i resorno ministarstvo nece odobriti eventualno poskupljenje, cak i ako takav zahtjev dode iz HEP-a ili Ine.


Podijeli: Facebook Twiter