Upitna buducnost zajednice Alpe-Jadran

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas je u Trstu predsjednik regije Friuli-Venezia Giulia Renzo Tondo, tijekom sjednice predstavnika regija i država clanica radne zajednice Alpe-Jadran, hrvatskom predstavniku formalno predao mandat za novo dvogodišnje predsjedavanje tom medunarodnom udrugom koja je utemeljena davne 1978. godine u Veneciji.

Veleposlanik Davor Vidiš u ime hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova preuzeo je novi mandat, koji ce u Hrvatskoj službeno zapoceti 1. sijecnja 2011. godine. Vec je najavljeno da ce Hrvatska tijekom proljeca 2011. upriliciti prvi skup clanica radne zajednice i to na Brijunima.

Radna zajednica Alpe-Jadran utemeljena je 1978. u doba blokovske konfrontacije, a tadašnja Jugoslavija u toj medunarodnoj udruzi kooptirala je dvije tada socijalisticke republike - Sloveniju i Hrvatsku. Bila su to druga vremena, pa je tijekom predaje predsjedavanja Renzo Tondo istaknuo da je zajednica Alpe-Jadran izgubila smisao, odnosno da se mora suštinski promijeniti i konkretnije postaviti prema novom geopolitickom scenariju. U protivnom, rekao je, osudena je na propast.

Primjera radi, Lander Lienza vec je najavio izlazak iz zajednice jer su Austrijanci danas okrenuti inicijativama dunavske europske makroregije. Italija je, s druge strane, poput Hrvatske, jednako zainteresirana kako za dunavsku europsku regionalnu inicijativu tako i za jadransko-jonsku, pa se postavlja pitanje smisla postojanja spomenute radne zajednice.

Da nešto ne štima u poimanju znacaja ove medunarodne udruge dokazuje i to da su gotovo sve regije clanice u Trst poslale tek regionalne odnosno državne dužnosnike, a suzdržale su se od politickih predstavnika koji bi svakako pridonijeli upecatljivijem predstavljanju zajednice.

Bilo kako bilo, Hrvatska ce od 2011. do 2013. predsjedavati radnom zajednicom Alpe-Jadran što joj svakako nece odmoci u krucijalnom razdoblju zakljucenja pregovora s Europskom unijom.


Podijeli: Facebook Twiter