Upitan opstanak Motovun Film Festivala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grozim se cinjenice da je netko proslijedio medijima pismo koje sam adresirao na tri ustanove koje su do sada sudjelovale u sufinanciranju Motovun Film Festivala. Da sam ga želio poslati medijima, to bih i ucinio, tako da ga i necu prepricavati, decidiran je bio Igor Mirkovic, direktor MFF-a, kad smo ga pitali za komentar navoda koje su prenijele jedne dnevne novine u tekstu posvecenom upravo "pismu koje ovih dana kruži pretincima elektronicke pošte", pa tako i onom Hrvatskog audiovizualnog centra.

U njemu, naime, prenosi list, stoji da Motovun Film Festivala nece biti ukoliko se HAVC u financiranje tog festivala ne ukljuci s udjelom ozbiljnijim od 20 posto njegova budžeta, a koliko je do sada iznosila potpora MFF-u.

U pismu se, navodno, istice i da je HAVC iz godine u godinu smanjivao sredstva festivalu, što je rezultiralo podatkom da je od 730 tisuca kuna 2008. pao na 450 tisuca kuna potpore u 2009. godini. Upozorava se i na smanjenje financijske podrške Istarske županije MFF-u za 35 posto.

Motovun Film Festival je, podsjetimo, ove godine dobio cak 200 tisuca kuna manje, dakle 400 tisuca kuna kroz županijski program javnih potreba u kulturi.

- Došli smo na minimum. Iscrpili smo sve zalihe i više nemamo mogucnosti za daljnja spuštanja, a ništa bolja situacija nije ni sa sponzorima, porucuje Mirkovic i ponavlja da je pismom želio upozoriti na trenutnu financijsku situaciju Motovun Film Festivala.

Vladimir Torbica, procelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, na ovaj je pak "motovunski slucaj" kratko porucio da Istarska županija nema namjeru dodatno smanjivati financijska sredstva namijenjena MFF- u te da ce ona i za njegovo sljedece izdanje iznositi 400 tisuca kuna.

- Svjesni smo vrijednosti ovog festivala, kao i težine 1.976.000 kuna, koliko iznosi njegov sveukupni budžet, i napravit cemo sve što je u našoj moci da ne dovedemo u pitanje nastavak njegovog održavanja, naglasio je Torbica.

Dodao je da je dogovoren sastanak organizatora MFF-a pri Istarskoj županiji za sljedeci tjedan, na kojem ce se pokušati pronaci rješenja i za drugacije nacine sufinanciranja ove manifestacije, mimo proracuna, a prema slicnom modelu koji je primijenjen za Sajam knjige u Istri.


Podijeli: Facebook Twiter