Upisi u srednju školu u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Fali nam jedan bod! Jako smo tužne", ocajna je bila majka jedne ucenice koja je danas pokušala predati dokumente za upis u jednu od pulskih srednjih škola. Naime, danas su zapocele prijave za upis u prve razrede srednjih škola, gdje se u 2.118 razrednih odjeljenja mogu upisati 53.762 ucenika.

U 25 srednjih škola u Istri ima mjesta za 2.732 ucenika: u javnim školama 2.624, vjerskim 56, a privatnim 52. Prijave za upis u prvom ljetnom roku traju još sutra, u srijedu je na redu objava rang-lista, a dan kasnije, u cetvrtak 7. srpnja, obavit ce se upisi.

Iako mjesta u istarskim srednjim školama ima i previše, jer je oko 1.900 ucenika izašlo iz osnovnih škola, mnogi od njih bit ce razocarani jer nece moci upisati smjer koji žele. Kao i svake godine, navala je i danas bila u gimnazijama, zatim u razredima ekonomskog smjera i tehnickog smjera cetverogodišnjeg obrazovanja, a najmanje je ucenika zainteresirano za trogodišnje strukovne programe.

Medu upisnim novinama u srednjim školama u Istri novi je smjer u Pazinskom kolegiju, gdje se umjesto dva razreda klasicne gimnazije otvorio jedan klasicne i novi smjer jezicne gimnazije. U Medicinskoj školi u Puli nakon cetiri godine stanke ponovno starta smjer za fizioterapeuta, a prema ocekivanjima, interes ucenika pokazao se iznimno velik.

- Premašili smo broj, razred je popunjen, a slicna je situacija i s dva razreda za smjer medicinske sestre. Jako veliki broj djece došao je predati dokumente za upis u našu školu i nastavljaju dolaziti, kazala je Gordana Coso, ravnateljica Medicinske škole u Puli.

Ocekuje se da ce se u prvom roku popuniti (ili skoro popuniti) pulska Tehnicka škola i Gimnazija, navala je i na Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna te Ekonomsku školu takoder u Puli, a jedna od najpopularnijih je i pazinska Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile, gdje mjesta takoder vrlo brzo planu.

Sljedeci tjedan starta drugi upisni krug u onim školama koje ce ostati nepopunjene. Prijave za upis bit ce u ponedjeljak 11. srpnja, objava rezultata u utorak 12. srpnja, a upisi u srijedu 13. srpnja. Postoji još i jesenski rok, koji ce se održati krajem kolovoza. (M. JERIN)

CIJELI TEKST MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter