Upisi u srednje škole: Prijava najviše šest programa

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Jučer je počela prijava učenika koji upisuju prvi razred srednje škole na izabrane obrazovne programe. Prijavljuju se preko mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (www.upisi.hr), gdje mogu pretraživati obrazovne programe u ponudi diljem Hrvatske i škole koje ih provode. Učenici mogu prijaviti najviše šest programa, a do danas to moraju obaviti za programe koji zahtijevaju dodatne provjere znanja.

Od sutra, naime, do 5. srpnja srednje škole mogu, ako imaju suglasnost Ministarstva, provesti dodatne provjere znanja iz pojedinih predmeta. Odabir programa zaključava se 6. srpnja, kada se objavljuju i prijavnice koje potpisuju učenik i roditelj/skrbnik čime potvrđuju listu prioriteta. Objava konačnih ljestvica poretka najavljena je 11. srpnja.

Lista prioriteta i bodovanje

- Pulska Gimnazija, kao i druge srednje škole, na svojim je mrežnim stranicama objavila natječaj za upis u prvi razred, sa svim uvjetima; od bodovnog praga do upisa stranog jezika. Ostali smo na bodovnom pragu od lani, minimalnih 65 bodova potrebno je za prijavu kandidata za sve gimnazijske programe. Kandidati pri prijavi programa mogu odabrati za prvi strani jezik i onaj koji nisu učili u osnovnoj školi, ako prođu provjeru znanja koju provodi stručno povjerenstvo srednje škole, kaže Branka Antunović Piton, ravnateljica Gimnazije u Puli.

Na stranicama NISpuSŠ-a detaljno su opisani svi dostupni obrazovni programi s načinom bodovanja i popisom preduvjeta za upis. Kandidati se upozoravaju da listu prioriteta pažljivo pripreme, tako da na vrh liste postave obrazovni program koji najviše žele upisati, a zatim i ostale, željenim redoslijedom. Po programu na vrhu te liste će se i raspoređivati u odnosu na ostvarene bodove, unutar upisne kvote. Objavom konačnih ljestvica poretka kandidati stječu pravo upisa. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter