Upisi: Boduju se samo ocjene i natjecanja znanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Učenicima koji ove jeseni kreću u srednju školu prilikom upisa bodovat će se ocjene te natjecanja iz znanja, dok kategorizirani sportaši i učenici koji su završili plesne i glazbene škole neće dobivati dodatne bodove.

Objavljeno je to u odluci o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u prvi razred srednje škole u školskoj 2014./2015. godini koja je danas predstavljena u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Pravo na izravan upis imat će samo učenici koji su osvojili prva tri mjesta na međunarodnim i državnim natjecanjima znanja, i to u posljednja četiri razreda osnovne škole, a za sudjelovanje na školskim sportskim natjecanjima i natjecanjima zborova dobivat će se dodatni bodovi.

Kada je riječ o vrednovanju rezultata postignutih na natjecanjima iz znanja, svaka škola ima pravo odrediti jedno natjecanje koje će se bodovati.

- Lani su se u prvi razred srednje škole upisala ukupno 46.854 učenika, a 70 posto njih imalo je neki dodatni bod, podsjetio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović te dodao da se to sada ukida.

Najveći dio tih bodova, odnosno 49 posto učenika dodatni je bod dobilo na drugi strani jezik. Bod na otežane uvjete školovanja dobilo je 7,1 posto učenika, slijede učenici sa zdravstvenim teškoćama 6,1 posto, a tek potom dodatni bodovi koji su, kaže Jovanović, bili predmet javnih polemika.

- Lani je 4,3 posto učenika sa završenom osnovnom glazbenom školom dobilo dodatni bod, a sve ostalo je praktički zanemarivo, rekao je Jovanović.

Za ministra obrazovanja zabrinjavajuće je to što je samo 0,25 posto učenika dobilo bodove na temelju postignuća na natjecanjima iz znanja.

Ustavnom sudu Jovanović je zahvalio na preporukama, rekavši da je njegovo ministarstvo još lani htjelo uvesti reda u sustav.

Ove je godine smanjen broj odabira programa s deset na šest, a ukida se i minimalni bodovni prag.

Pravo na izravan upis gube djeca čiji su roditelji obrtnici, a koja žele upisati tu obrtničku školu te djeca vojnih i civilnih invalida rata.

Kandidati sa zdravstvenim poteškoćama ostvaruju jedan umjesto prošlogodišnja dva boda, ali po pooštrenim kriterijima.

- Sve projekcije koje smo radili kažu da promjene s dodatnim bodovima neće ni na koji način u značajnijoj mjeri ugroziti mogućnosti učenika da se upisuju u željene škole, uvjeren je ministar znanosti Željko Jovanović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter