Upis na studije skracen s 14 na tri dana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sljedeceg tjedna nastavlja se pisanje drugog dijela ispita iz državne mature za koji se prijavio 31.161 ucenik cetvrtih razreda srednjih škola u Hrvatskoj te još 4.683 ostalih kandidata. Nakon što su u travnju vec pisali eseje iz hrvatskog, materinskih jezika nacionalnih manjina i stranih jezika, uslijedila je pauza do završetka nastave za maturante.

Prva na redu matematika


Prvi je na redu obavezni ispit iz matematike i izborni iz etike u ponedjeljak, dok ce se zadnji ispit u ljetnom roku održati 6. lipnja. Na rasporedu su po dva ispita dnevno, a obavezni predmeti ce se polagati iskljucivo ponedjeljkom, kako bi se ucenici za vikend odmorili i pripremili. Rezultati ispita bit ce poznati najkasnije do 4. srpnja, a objava konacne rang-liste upisa na sveucilišta je 8. srpnja, dok ce se upisi na studije provoditi dan kasnije, odnosno prema kalendaru Sveucilišta.

Upravo je u tome najveca novost ovogodišnje državne mature, odnosno citavog postupka upisa na studije. Naime, lani, kada je prvi put korišten sistem upisa elektronickim putem preko Nacionalnog informacijskog sustava za prijavu na visoka ucilišta, citava je procedura trajala cak dva tjedna, dok je sada skracena na svega tri dana.

U Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja na izmjene su se odlucili zato što je lani ostalo neupisano oko 1.000 ucenika iako su stekli uvjete upisa. Razlog je što su prethodno maturanti trebali u roku 48 sati potvrditi namjeru upisa na studij na kojem su prošli, a u protivnom bi bili izbrisani bez obzira na to što su stekli uvjete. Sada više nema potvrdivanja od strane buducih studenata.

Brucoši rangiraju


Buduci brucoši trebaju rangirati studijske programe koje su prijavili prema prioritetu kako ih žele upisati, ali pri tome se trebaju voditi bodovima koji su postigli na državnoj maturi te realno procijeniti koji im je studij ne samo najdraži nego koji zaista imaju šanse upisati. Konacna lista treba biti gotova najkasnije prije ponoci 7. srpnja jer ce sljedeceg dana automatski biti upisani na onaj studij koji je najviše rangiran na njihovoj listi i za koji su ispunili uvjete. Na svim ostalim listama bit ce izbrisani cime ce osloboditi mjesto za ostale brucoše.

Ove školske godine na državnu maturu prijavila su se 1.283 maturanta iz Istarske županije. Osim 540 gimnazijalaca završnog razreda, kojima je državna matura obavezna, ispite ce polagati i 743 ucenika cetvrtih razreda strukovnih škola. Da je i ove godine veliki interes ucenika strukovnjaka za upis na studije svjedoci podatak da je cak 94 posto ovih maturanata iz Istre prijavilo državnu maturu.

Od svih obaveznih predmeta ucenici najviše strahuju od matematike. O tome svjedoci podatak da su se za višu razinu ispita iz ovog predmeta opredijelila svega 304 maturanta iz Istre, dok je lakši nivo izabralo njih 976. Iz hrvatskog jezika situacija je podijeljena, višu razinu ispita pisat ce 639 maturanata, a lakši ispit 644.

Osim hrvatskog jezika i matematike, u obavezni dio državne mature ulazi i strani jezik, a moguce je izabrati i do šest izbornih predmeta koji se biraju ovisno o uvjetima za upis koje traže pojedini studiji. Najviše se istarskih maturanata opredijelilo za fiziku (326), slijede biologija (258) te politika i gospodarstvo (232).

 


Podijeli: Facebook Twiter