Upečatljivi filmsko-glazbeni festivalski početak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Projekcijom filma "The Beatles: Eight Days a Week", a kasnije i koncertom The Beatles Revival Banda iz Rijeke, sinoć je i službeno započeo dugo iščekivani Međunarodni festival dokumentarnog filma 7. Poreč Dox koji će trajati sve do subote 11. studenoga. Prije toga kratkim ceremonijalom, uz prigodnu zakusku, festival su otvorili pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, porečka zamjenica gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč Snježana Radetić i selektor Poreč Doxa Đelo Hadžiselimović.

Mnogobrojni fanovi

Pred mnogobrojnim okupljenim fanovima dokumentaraca u holu porečkog kina, Snježana Radetić je najavila da će se svakim danom održavati po dvije filmske večeri, odnosno biti prikazano 12 dokumentarnih filmova koje je izabrao moderator i selektor Đelo Hadžiselimović. On je potom i najavio filmski program, a Nadia Dogradonačelnica Štifanić Dobrilović je kazala da joj je izuzetno drago što je na još jednome izdanju Poreč Dox-a koji je sada kao jedno malo dijete koje navršava sedam godina postojanja.

To je jedna svojevrsna prekretnica jer tada dijete tada krene u školu, što znači da samo rastemo i da se u budućnosti očekuje samostalno kročenje kroz život jer su postignuti temelji jako dobri. Zato se sav rad i dosadašnji trud za projekt Poreč Dox stvarno isplatio, rekla je Štifanić Dobrilović.

Vladimir Torbica je u ime Istarske županije i župana Valtera Flega prisutnima zaželio dobrodošlicu, te zamolio posjetitelje da velikim pljeskom i službeno otvore ovogodišnje izdanje Poreč Dox-a.

Glazba na filmu i na sceni

U punoj porečkoj kino dvorani zatim je održana projekcija sjajnog američkog dokumentarnog filma "The Beatles: eight days a week", u režiji oskarovca Rona Howarda, u kojem je on ispričao priču o fenomenu legendarnih Beatlesa od 1963. pa do 1966. godine, kada su odradili 250 koncerata među kojima i onaj legendarni 1965. godine na njujorškom Shea Stadiumu, na kojemu je prisustvovalo 55 tisuća ljudi. Vrhunski dokumentarac nikoga nije ostavio ravnodušnim, a kada je projekcija završena publika je nastavila uživati i u koncertu The Beatles Revival Banda. Taj bend osnovan je 1994. godine kao izraz zaljubljenosti u glazbu legendarne liverpulske četvorke, a odradili su i izveli sve popularne hitove iz karijere Beatlesa. Njihov je trud, dakako, nagrađen velikim aplauzom.

I u nastavku festivala najavljene su projekcije vrhunskih filmova. Đelo Hadžiselimović nam je kazao da je po njegovome mišljenju zasigurno najbolja priča o "Černobilskim babuškama". U radioaktivnoj zoni koja okružuje reaktor 4., prkosna zajednica žena uspijeva živjeti na jednome od najtoksičnijih područja na planetu. Svoj začudno lijep, no štetan krajolik dijele s posjetiteljima, i to prvenstveno znanstvenicima, vojnicima i šašavim mladim avanturistima koji se ušuljavaju u zabranjenu zonu kako bi proživjeli postapokaliptično iskustvo inspirirano video igricama. Zašto su se te žene odlučile vratiti nakon katastrofe prkoseći lokalnim vlastima i stavljajući svoje zdravlje u opasnost? Oni koje to zanima to mogu pogledati već danas s početkom u 18 sati, a nakon tog dokumentaraca slijedi i zanimljivi film "Anđeo Nanjinga". Riječ je o mostu na rijeci Jangce koji je postao najpopularnije odredište samoubojica na svijetu.

Uz filmske projekcije na Dox-u će se održavati i školske matineje. Učenici škola iz Poreča, Tara, Novigrada, Višnjana i Vižinade gledat će i izvrsne dokumentarce "Planet ocean", "Demokracija" i "Amazonija 3D", a kao i svih godina dosada festival završava velikim koncertom, ovoga puta popularnih Jinxa u subotu, 11. studenog, u 23 sata.

Ulaznice

Sve informacije o festivalskom programu mogu se pronaći na FB stranici Poreč Dox-a, gdje objavljen i kompletan program festivala sa svim gostima i glazbenim izvođačima. Rezervacija ulaznica obavlja kao i do sada na blagajni kina, ali i preko online rezervacijskog sustava Pučkog otvorenog učilišta Poreč na čijim su web stranicama također dostupne sve informacije. (Napisao i snimio Ivan GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter