Upečatljiv nakit više je - cool

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osamdesete se vraćaju, barem kada je o nakitu riječ. Svjetski modni dizajneri u jesensko-zimskim su kolekcijama, osim naglašenih ramena i predimenzioniranih kaputa, lansirali glomazni nakit, kakav su voljeli i prije trideset godina.

Onodobnim revijama, sjetit će se modni nostalgičari, dominiralo je čuveno rubinski crveno srce Yvesa Sainta Laurenta. Ove sezone manje nije više, nakit je upečatljiv, ekstravagantan i moćan. Svijetli, onako golem, poput kraljevskih dragulja, stoga ne čudi da ga je dvojac Dolce&Gabbana doslovno ugradio u krune nekih novovjekih kraljevni.

Osim što je impresivan, nakit ove sezone odašilje poruke: tako modna kuća Lanvin poručuje da - budete cool. I kao da džinovske ogrlice nisu dovoljne, na poprsja su sletjeli golemi kukci optočeni draguljima, dijamantni gušteri i hruštevi sa zlaćanim krilima i bisernim očima. Filigranski pletene ogrlice spuštaju se s vrata na ramena i prsa, neodoljivo podsjećajući na Tolkienovu vilenjačku opravu istkanu od mithrila, Morijskog srebra.

Chanel je gornji dio haljina ispleo od mreže u koju je utkano krupno (polu/drago?) kamenje, a ovoljetni punk-šik nastavlja se i u jesensko-zimskoj sezoni. Šiljci i zakovice na rukama, nogama, nije bitno gdje, samo neka izgleda opasno dobro.

Najbolje je to, uostalom, pokazala Donatella Versace, kraljica luksuza, pojavivši se u lipnju u Metropolitan muzeju na otvorenju izložbe Punk: Chaos to Couture naoružana šiljcima takorekuć od - glave do pete. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ; foto REUTERS)

 


Podijeli: Facebook Twiter