Upaljen plamen Zlatnog lava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svecanim ceremonijalom otvoren je u petak u Umagu 11. medunarodni festival komornog teatra Zlatni lav. Uzvanici i umjetnici okupili su se u gradskoj palaci, gdje je za njih bio uprilicen tradicionalni prijem.

Od tog je mjesta zatim festivalska vatra u rukama malih balerina iz baletne škole "Carlotta Grisi", koje su pratili clanovi motokluba Staari rokeri na svojim mocnim motorima, krenula ulicama središta do parka ispred gradskog kazališta, gdje je predsjednica žirija i poznata hrvatska teatrologinja Mani Gotovac upalila festivalski plamen koji ce gorjeti do 11. srpnja, kada se Zlatni lav zatvara.

Taj najatraktivniji dio programa upotpunila je primadona Olga Kaminska koja je pjevala pred brojnim okupljenim gradanima, umjetnicima i turistima. Festival je vec postao zaštitni znak Umaga i njegova najvažnija kulturna manifestacija.

Ovogodišnji Zlatni lav okupio je 11 predstava iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore, od kojih se deset bori za grand prix. Izabrao ih je osnivac i umjetnicki direktor festivala Damir Zlatar Frey.

Prvi je izveden najnoviji autorski projekt Edwarda Cluga "Watching others" iz produkcije baleta Slovenskog narodnog gledališca iz Maribora.

U subotu u podne na programu je okrugli stol na terasi bistroa Ti-mi, gdje ce se glumci, redatelji i gradani svaki dan okupljati i razgovarati o predstavama. Okrugli stol vodit ce domacica festivala Helena Minic, glumica Istarskog narodnog kazališta. Potom ce u 21 sat zagrebacko Kazalište hotel Bulic uprizoriti "Evitu" autora Raula Damontea Copija, koju je režirala Senka Bulic.


Podijeli: Facebook Twiter