Upalite svjetla i spremite zimsku opremu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Usporedno s prelaskom na zimsko racunanje vremena sva motorna vozila morat ce i danju imati upaljena svjetla, osim mopeda i motocikala, za koje to pravilo vrijedi tijekom cijele godine. Onima koji se toga ne budu pridržavali prijeti kazna od 300 kuna.

Ovo je ujedno i najava da na cestama uskoro nastupaju i zimski uvjeti, za koje zakon propisuje odredena pravila, ali i sankcije.

- Zimski uvjeti na cesti nastupaju kad je kolnik prekriven snijegom ili kad je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta zabranjen je promet vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim vozilima s prikolicom. Vozac je dužan prije ukljucivanja u promet ocistiti zaledena vjetrobranska stakla ili pak snijeg s vozila. Novcanom kaznom od 5.000 do 15.000 kuna može se kazniti pravna osoba ili obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu, ili pak teretni automobil s prikljucnim vozilom.

Kazna za odgovornu osobu u pravnoj osobi (direktor tvrtke, op. a.) i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i podrucne (regionalne) samouprave za ovaj prekršaj krece se od 1.500 do 5.000 kuna. Sa 700 kuna kaznit ce se pak vozac koji upravlja takvim vozilom, veli policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu PU istarske Domagoj Fabijancic.

Istaknuo je da se pod zimskom opremom motornih vozila, cija najveca dopuštena masa nije veca od 3,5 tona, podrazumijevaju zimske gume oznaka "M+S" na svim kotacima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od cetiri milimetra i lancima za snijeg.

"Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se krece cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se to vozilo krece bez zimske opreme u vrijeme kada je ona obavezna, naredit ce vozacu da odmah prekine vožnju ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozac ne postupi po toj naredbi, policijski službenik iskljucit ce vozilo iz prometa.

Vozac je tada dužan vozilo odmah ukloniti na mjesto na kojem nece ugrožavati sigurnost ili ometati normalan tijek prometa (parkiralište, ugibalište i slicno), a najkasnije u roku od 12 sati dužan je ukloniti iskljuceno vozilo i s tog mjesta", rekao je Fabijancic.

Zakon propisuje da ce se kazna u iznosu od 10.000 do 30.000 kuna odrediti pravnoj ili fizickoj osobi obrtniku ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je iskljuceno iz prometa. Direktorima tvrtke za isti prekršaj prijeti kazna od 1.500 do 5.000 kuna.

- Policijski službenik koji je iskljucio vozilo iz prometa vozacu privremeno oduzima registracijske plocice. Vozac koji pokuša upravljati vozilom koje je iskljuceno iz prometa može se kazniti novcanom kaznom u iznosu od 3.000 do 7.000 kuna, uz tri negativna prekršajna boda i izricanje zaštitne mjere oduzimanja vozacke dozvole na šest mjeseci, zakljucio je Fabijancic. (S. PERŠIC)


Podijeli: Facebook Twiter