Uoči špice sezone Pula već u plusu

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

U prvih šest mjeseci godine Pula bilježi sedam posto više dolazaka gostiju i tri posto više noćenja u odnosu na lanjsku rekordnu turističku godinu kada je prvi put zabilježen prelazak milijun i pol noćenja. Nove rekordne brojke još su značajnije kada se uzme u obzir da su ostvarene uz sedam posto manje dolazaka i 14 posto manje noćenja najvjernijih gostiju - Nijemaca, čiji se masovni dolazak na godišnje odmore tek očekuje. No, zato su ih zamijenili domaći gosti koji su ostvarili osam posto više dolazaka, te 16 posto više noćenja. Do sada je ove godine u Pulu stiglo gotovo 84 tisuća gostiju, koji su ostvarili nešto više od 311 tisuće noćenja.

Domaći nadomjestili Nijemce

Uz Nijemce tradicionalni gosti, Austrijanci i Talijani, pak, bilježe novi rast. Doduše, Austrijanci "tek" četiri posto dolazaka i jedan posto noćenja, a Talijani šest posto dolazaka i osam posto noćenja. Međutim, zato je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježen velik rast "skijaških" zemalja, te Belgijanaca, kao i povratak Nizozemaca koji su najpoznatiji kao gosti autokampova. Nizozemci su tako ostvarili tek jedan posto više dolazaka nego lani, ali zato čak 18 posto više noćenja. S Belgijancima je suprotna priča, čak je 35 posto više njihovih dolazaka nego lani ali "tek" sedam posto više ostvarenih noćenja.

No, zato su u Pulu pohrlili oni koji imaju oštre zime. Švicarci su tako ostvarili 42 posto više dolazaka, te nevjerojatnih 49 posto više noćenja nego u prvoj polovici 2015. godine. Finci su, pak, ostvarili nestvarnih 68 posto više dolazaka nego prošle godine, te 28 posto više noćenja, dok su Danci ostvarili 33 posto više dolazaka te 19 posto više noćenja. U otprilike tom rangu su gosti i iz Irske i Slovačke, koji se kreću od povećanja od 40-50 posto dolazaka i isto toliko povećanje u noćenjima.

Kao i svake godine tako i u prvih pola godine 2016. godine u Pulu stiže sve veći broj gostiju iz Velike Britanije. S otoka je u Pulu već stiglo gotovo 4.200 gostiju što je za tisuću Britanaca više nego u istom periodu lani, a ostvarili su 31 posto više noćenja, odnosno više od 22,5 tisuće. Nije zanemariv niti 33 posto više dolazaka Amerikanaca, njih 1.833 posjetilo je Pulu ove godine, ostvarivši 5.759 noćenja, što je blizu povećanja od 40 posto. Na tom tragu su i Australci koji su ostvarili 73 posto više dolazaka i 104 posto više noćenja.

Povratak Švicaraca i Skandinavaca

Pulom je primjetan sve veći dolazak gostiju iz Azije pa su tako Kinezi u prvoj polovici godine ostvarili 20 posto više dolazaka i 70 posto više noćenja. Turističke djelatnike svakako može radovati da u naš grad stižu gosti i iz turističkih zemalja. Tako su Španjolci ostvarili 2o posto više dolazaka i noćenja, a Portugalci 22 posto više dolazaka i 12 posto više noćenja.

A da se pravi turistički "bum" tek očekuje potvrdila je i protekla subota kada je u Pulu stiglo 3.753 gostiju, a s gostima pristiglim ranije samo u subotu je ostvareno više od devet tisuća noćenja. Navala Nijemaca, Slovenaca, Austrijanaca i Talijana tek se očekuje u naredna dva mjeseca, a onda nakon njih Pulu okupiraju Britanci na štinjanskim festivalima. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter