Uoči sezone grijanja pregledajte dimnjake i bojlere

Počinje sezona grijanja (Arhiva/M. ANIČIĆ)
Počinje sezona grijanja (Arhiva/M. ANIČIĆ)

Budući da se bliži sezona grijanja istarska policija upozorava građane da poduzmu mjere koje će smanjiti opasnost od izbijanja požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom. Kako bi se izbjegli takvi tragični događaji tako bi ovlašteni serviseri trebali pregledati plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenike, protočne bojlere) jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva.

Što se tiče dimnjaka, redoviti pregled potrebno je obaviti barem jednom godišnje, također od strane ovlaštene i stručne osobe, dok se izvanredni pregled dimnjaka treba provoditi prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva.

Policija također savjetuje građanima da ne pale krute energente u kućištima za gorivo te da pri korištenju peći ili kamina treba skloniti lakozapaljive stvari. Kako očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata,  policija savjetuje da se vruć pepeo ne baca u kontejnere za smeće, a osobama koje u kućama i poslovnim prostorima imaju centralno grijanje preporučuje se provjera cijelog sustava.

Preporučuje se također da se tople peći na ulje ne uključuju ponovno sve dok se potpuno ne ohlade, a plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne bi se smjelo koristiti u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali. Ukoliko se u prostoriji osjeti kiselkasti miris potrebno je odmah isključiti plin.

Ukoliko dimnjak dobro ne vuče ili kada se glatke površine u prostoriji orošavaju uslijed povrata dimnih plinova potrebno je odmah pozvati dimnjačare. Ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi, takav problem može biti povezan s dimnjakom, koji se ili urušava ili je nešto upalo u njega. (M. Ko.)


Podijeli: Facebook Twiter