Uoči presude: Kronologija prvog suđenja Sanaderu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon izručenja Hrvatskoj 18. srpnja 2011. i podizanja optužnice, bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader prvi je put zasjeo na optuženičku klupu 28. listopada 2011. 

Optužnica za ratno profiterstvo zbog primanja provizije od austrijske Hypo banke naknadno je dopunjena optužbama da je za 10 milijuna eura mita prepustio upravljačka prava u Ini mađarskom MOL-u.

Sanader i njegova obrana sve optužbe odbacuju, dok tužiteljstvo smatra da je tijekom jednogodišnjeg suđenja u potpunosti dokazalo njegovu krivnju.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića prvu će presudu Sanaderu objaviti sutra u 10 sati.

Bivšem premijeru u međuvremenu je počelo i suđenje u slučaju "Fimi media", gdje ga se s njegovom bivšom strankom i još nekoliko nekadašnjih HDZ-ovih dužnosnika tereti za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki. Dio novca navodno je završio u stranačkom crnom fondu, a dio u privatnim džepovima. 

Sanadera očekuju i suđenja zbog pogodovanja HDZ-ovu zastupniku Stjepanu Fioliću prodajom zgrade u Planinskoj ulici Ministarstvu regionalnog razvoja te prodaje HEP-ove struje po povlaštenoj cijeni Diokiju i TLM-u. 

Donosimo kronologiju prvog suđenja bivšem premijeru u slučajevima "Hypo" i "Ina-MOL".

        2011. godina

        - 28. listopada – Ivo Sanader na prvo zakazano ročište iz zatvora u Remetincu dolazi sa zakašnjenjem, ističući da je bio uvjeren da ga umjesto na sud vode u bolnicu zbog srčanih tegoba. Rasprava je privremeno odgođena.

        - 3. studenoga – suđenje i formalno počinje čitanjem optužnice za ratno profiterstvo, a Sanader odbacuje optužbe, ali ne želi odgovarati na pitanja tužiteljstva.

        - 7. studenoga – zagrebački Županijski sud potvrdio je optužnicu u slučaju "Ina-MOL" koja se pripaja prvoj optužnici za ratno profiterstvo u slučaju "Hypo".

        - 10. studenoga – suđenje formalno počinje iznova čitanjem objedinjene optužnice. 

        - 18. studenoga – u sudnici prikazan sporni snimak sastanka Sanadera i Hernadija.

        - 6. prosinca – Ustavni sud odlučio da su razlozi za Sanaderovo zadržavanje u istražnom zatvoru nedostatni i zatražio od zagrebačkog Županijskog suda da ponovno odlučuje o puštanju na slobodu.

        - 7. prosinca – sudac istrage prihvatio da se Sanadera uz jamčevinu od 12,4 milijuna kuna, oduzimanje putovnice i zabranu napuštanja boravišta pusti iz istražnog zatvora.

        2012. godina

        - 11. siječnja - Sanader prvi put na suđenje došao sa slobode.

        - 1. ožujka - bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec kazao da je Sanader svojoj bivšoj zamjenici Jadranki Kosor naredio da proda Inine dionice kojima je raspolagao Fond hrvatskih branitelja kojemu je u to vrijeme bila na čelu.

        - 8. ožujka – krunski svjedok USKOK-a Robert Ježić potvrdio da je za Sanadera primio pet milijuna eura ili polovinu dogovorenog MOL-ovog mita te da je novac još na računu njegove švicarske tvrtke. 

        - 16. travnja – Sanader sjeo na optuženičku klupu i u slučaju "Fimi media". Na nekom od suđenja "sjedi" i četiri puta tjedno.

        - 18. svibnja - ruski tajkun Mihael Guceriev posvjedočio je da mu je USKOK-ov krunski svjedok Robert Ježić ukrao novac namijenjen projektu "DružbAdria", a ne podmićivanju bivšeg hrvatskog premijera, kao što tvrdi USKOK.

        - 24. svibnja – Sanaderov brat Flavio (Vlado) opovrgnuo iskaz krunskog svjedoka Ježića koji je posvjedočio da je za Sanadera preuzeo prvu polovinu MOL-ovog mita, dok je primanje preostalih pet milijuna eura organizirao Flavio Sanader.

        - 25. listopada – Ježić se obvezao da će najkasnije za 30 dana na račun suda uplatiti pet milijuna eura koje je, prema optužnici, Mol uplatio kao mito Sanaderu za preuzimanje upravljačkih prava u Ini. 

          - 12. studenoga – Sanader počeo iznositi obranu u kojoj je porekao sve optužbe. Ni nakon obrane nije želio odgovarati na pitanja tužiteljstva. 

          - 14. studenoga – tužiteljstvo u završnom govoru zaključuje da su u slučajevima "Hypo" i "Ina-MOL" dokazane sve točke optužnice kojima se Sanader tereti za primanje mita i ratno profiterstvo. Zbog izdaje Hrvatske zatražili najveću zakonom propisanu kaznu.

              - 15. studenoga – obrana smatra da nijedna točka optužnice nije dokazana i traži oslobađajuću presudu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter