Unutra mašta, vani klasika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada je o modi rijec, posebice onoj muškoj, izbor je oskudan jer se sve svodi na hlace, sako i košulju. Varijacije su minimalne, a muškarci u suknjama samo su dekoracija na revijama razvikanih modnih imena kojA si mogu dozvoliti luksuz šokiranja.

Funkcionalno i originalno gotovo je nemoguca misija u šarolikom svijetu mode u kojem je sve receno ili - bilo receno do proteklog vikenda, kada je u prostorijama IDA-e Održana promocija Tsunami Power odijela pulske dizajnerice Anje Stehlik, koja je u suradnji sa surferom Draganom Blažicem u dvije godine realizirala jedinstvena i originalna muška odijela.

Tsunami odijela predstavljaju personalizirani nacin odijevanja kroz dinamican i klasican pristup za sve prigode. Na prvi pogled ni po cemu se ne razlikuju od ostalih, osim po materijalima i unutarnjoj postavi, a neka i po kapuljaci koja se može skinuti. A to nije malo.

Slijedeci suferska nacela zadržavanja temperature tijela, unutarnja postava je elasticna i izradena od likre, dok vanjski dio cine plemeniti štofovi poput vune, kašmira, pamuka i elastana. Tu je i kapuljaca, cijim se skidanjem moderan sako pretvara u klasicni. Posebnost su i dugmici, odnosno plocice od karbona, najlaganijeg i najcvršceg materijala od kojeg se izraduju daske za surfanje.

"U svijetu ne postoji kombinacija likre i štofa. Dvije smo godine smo istraživali i eto odijela su konacno ugledala svjetlo dana. Patentirali smo ovu modnu kombinaciju i možda postane brend", rekla je Anja Stehlik, kreatorica s diplomom zagrebackog Tekstilno-tehnološkog fakulteta, koja je dosad sa ženskim kolekcijama bila zapažena na Cro-A-Porteru.

"Muška su odijela najkompleksnija i ne mogu se usporediti ni s jednom haljinom. Mislim da smo ovim odijelima uspjeli prenijeti emociju. To smo postigli raznim modelima koji svojim oblikom prenose razne stilove života, emociju i karakter.

Tako su i postave razlicito ilustrirane i zapravo unutrašnjost odijela prenosi unutrašnjost emocije onoga tko ga nosi", objašnjava Stehlik, koja je nakon godina modnih putovanja od Zagreba i Londona do New Yorka formulu uspjeha pronašla u Puli.

"Vjerovali ili ne, sve sam pronašla ovdje. Odijela se šivaju u Galižani, a u Pješcanoj Uvali rade se detalji od karbona." A sudeci prema promociji, i manekeni su iz Istre. Odijela su nosili vrhunski sportaši u borilackim sportovima - ultimate fighter Zelg Galešic i judo borac Damir Islambašic.

Modnoj prici tu nije kraj, u planu su i ženska odijela i kupaci kostimi od likre. Odijela se zasad mogu kupiti jedino u zagrebackom Prostoru, jedinstvenom butiku-galeriji s modelima hrvatskih dizajnera, ili online preko stranice www.surf.hr. Tko kaže da hrvatska moda nema buducnosti? A pocela je polako, na valovima.


Podijeli: Facebook Twiter