"Unterstadt" otvorio Festival malih scena u Rijeci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sagom o četiri generacije jedne obitelji nastalom dramatizacijom nagrađivanog romana "Unterstadt" Ivane Šojat Kuči, ansambl osječke Drame HNK-a u režiji Zlatka Svibena otvorio je Međunarodni festival malih scena u Rijeci.

Iako se ne radi o komornoj izvedbi, kakovima je Festival malih scena posvećen proteklih dvadeset godina, ova predstava je stigla na riječku scenu kao najbolja dramska predstava u Hrvatskoj u 2012. godini; publika ju je također proglasila svojim favoritom, a prestižnim priznanjem – Nagradom hrvatskog glumišta – nagrađen je i njen redatelj Zlatko Sviben. To je bio dovoljan razlog da osječke dramske umjetnike vidimo u Rijeci, i to na pozornici primjerenoj zahtjevima njihove predstave, onoj HNK-a Ivana pl. Zajca.

Prigoda igranja predstave na otvorenju festivala pred velikim gledalištem, k tomu još i u jubilarnoj – dvadesetoj godini ove zaista najvažnije kazališne manifestacije u Rijeci, a zasigurno značajne i u državnim razmjerima – privukla je na otvorenje brojnu publiku, koja je osječke glumce mogla vidjeti već u performansu po hodnicima teatra. 

Svečanost otvorenja započela je obraćanjem utemeljitelja festivala publici. Poznati riječki glumac i puna dva desetljeća njegov umjetnički direktor Nenad Šegvić poželio je Riječanima uspješno kazališno druženje narednih desetak dana. 

Festivalsku je publiku pozdravila i ministrica kulture dr. Andrea Zlatar Violić, koja je čestitajući jubilej Rijeci i Festivalu malih scena istaknula da su Rijeka i ovaj festival jedno od rijetkih mjesta gdje se hrvatska kazališta mogu ogledati s kazalištima u svijetu. "Ovo je Festival malih scena, ali nikako po energiji i njegovu značaju", rekla je ministrica Violić Zlatar. 

Festival je otvorio gradonačelnik Vojko Obersnel tvrdnjom da je tijekom 20 godina izrastao u značajnu manifestaciju ne samo u gradu, već i daleko šire. Zahvalio je Nenadu Šegviću na energiji i visokim kriterijima kojima vodi festival. 

Predstava koja je potom izvedena ("Unterstadt" u prijevodu s njemačkog jezika znači Donji grad) prikazuje stradanje podunavskih Švaba nakon Drugoga svjetskog rata. Redatelj Sviben i dramaturginja Nives Madunić Barišić tekstu Ivane Šojat Kuči pridružili su i dijelove Krležine drame "U logoru" te autentične dokumente o stradanjima podunavskih Nijemaca iz vremena o kojem roman govori.

Kronika je to jedne građanske obitelji njemačkih korijena u Osijeku kroz cijelo dvadeseto stoljeće, ispričana kroz sudbine četiriju generacija žena. Sa svakim novim ratom neki ljudi postaju nepoželjni, a na vlast dolazi druga garnitura koja se – osvećuje i grabi... 

Predstava je ispraćena dugim, srdačnim aplauzom festivalske publike. (S. HRIBAR/NL)


Podijeli: Facebook Twiter