Unplugged TBF za najvjernije fanove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Manjak publike, kolikogod se izvodaci trudili, vec na nesvjesnoj razini zna negativno utjecati na ukupnu koncertnu atmosferu, a u takvim slucajevima mnogi bendovi skrate planirani repertoar. Sušta suprotnost bio je sinocnji jedinstveni, intimisticki unplugged koncert TBF-a na pulskom Kaštelu, koji je pred oko 250 ljudi trajao više od dva sata.

Uz puno dobrih emocija, sjajnu instrumentalnu izvedbu, odlicno ozvucenje, bez samplera i ritam mašina, u suptilnim aranžmanima koji ukljucuju harmoniku, klarinet, usnu harmoniku te nužno ozvucenu akusticnu gitaru, akusticni bas i bubanj, splitska šestorka održala je neponovljiv "izštekan" koncert, promovirajuci nedavno objavljeni prvi live album "Perpetuum fritule", svojevrsnu kompilaciju njihovih najvecih hitova. Ovaj je put mudro spuštena bina, što je publiku približilo i privuklo bendu, a time je i osigurana sjajna, gotovo kucna atmosfera.

Istina, bilo bi još bolje da je publike bilo dvostruko više, no manji odaziv ne cudi s obzirom da je splitska šestorka nastupila besplatno na pulskom Forumu prije nešto više od mjesec dana, a organizatorima nikako na ruku ne ide sve depresivnija ekonomska situacija u kojoj je 70 kuna (dvaput više ako ste u paru) mnogima prevelik udar na krhak kucni budžet.

Vrijednost nastupa je u njegovoj raritetnosti - teško da ce se ponoviti ovakav "privatni" koncert s tako visokom profesionalnom izvedbom. Naime, za svega nekoliko mjeseci, pocetkom iduce godine, ocekuje se izlazak novog, petog studijskog albuma TBF-a.

Identican repertoar s nastupa u zagrebackoj Mocvari, u kojoj su prošle jeseni snimili svoj prvi live album, na Kaštelu su ponovili vrsni instrumentalisti Nikša Mandalinic na akusticnoj gitari, Ognjen Pavlovic na basu i Janko Novoselic za bubnjem te udarni kreativni trio Saša Antic za harmonikom, Luka Barbic (klarinet, usna harmonika, elektricni klavir) i suvereni meštar ceremonije Mladen Badovinac.

U samom uvodu odsviran je ovoljetni hit "Fantasticna", a u unplugged verziji posebno je dobro zvucao "Tobogan" s Anticem na harmonici; Luka je klarinetom oplemenio "Datu", a usnom harmonikom "Pljacku". Najvjerniji fanovi došli su na Kaštelu na svoje jer je bend odsvirao dobar dio pjesama s prvog albuma "Ping pong (umjetnost zdravog dira)" - od "Slobodnog stila", "Ye'n dva", "Malo san maka", "Trilogije jada" do "Splitskog stanja uma", kojim su završili koncert.

Iako estetski atraktivna, latino varijanta "Nostalgicne" oduzela joj je emotivnu snagu koja cini ovu pjesmu jednu od TBF-ovih najzrelijih radova. Pohvalan je izbor pjesama, u kojem su one socijalno angažirane i ozbiljnije nadvladavale one vedrije i ljubavne, kao što su "Guzice i sise" ili "Lud za njom".

U tom smislu, iako je bilo i onih kojima je nedostajala energicnost originala, jedan od vrhunaca veceri izvedba je njihove ponajbolje pjesme "Heroyix". Publika je gotovo freneticno s bendom otpjevala njene udarne stihove, što samo govori koliko je politicka situacija u nas, i šest godina nakon snimanja ove pjesme, jednako loša i frustrirajuca, ako ne i gora: "Kriminalci, a svi šute - papci, suci, fratri, policajci, jer su in rodaci u istoj stranci, ista banda. A mi smo stranci u vlastitoj zemlji zbog ljudskog šljama! Lipa naša silovana! Heroji, ne tribaju nam puške ni pištolji. Samo cisto srce i niceg se ne boj!".


Podijeli: Facebook Twiter