"Unknown Pleasures" Joy Divisiona i dalje inspiracija


Ovog su se mjeseca napunile 33 godine od samoubojstva Iana Curtisa, pjevača legendarnog britanskog benda Joy Division. Da su Ian Curtis i Joy Division ostavili veliki trag na svjetskoj muzičkoj sceni, još uvijek potvrđuju i glazbeni kritičari, ističući veliki utjecaj benda koji još ima na aktualne glazbene trendove.

Joy Division su originalnim zvukom prožetim melankoličnim tekstovima Iana Curtisa stekli kultni status, a Curtisovom smrću bend je prestao postojati. No, iako ni Curtisa ni Joy Divisiona nema već više od tri desetljeća, bend i dalje inspirira obožavatelje diljem svijeta. Prije nekoliko godina snimljen je film "Closer" o pjevaču Ianu Curtisu, a nedavno je naslovnica albuma "Unknown Pleasures" dobila nov i pri tom iznimno zanimljiv izgled. Umjetnik Michael Zoellner zamislio je cover u 3D verziji nakon što je pogledao dokumentarac snimljen o bendu, i time oduševio mnoge poklonike slavne grupe, ali i mnoge fotografske entuzijaste.

Razlog popularnosti ove grafike nije poznat, ali T-shirtice sa slikom s naslovnice prvog albuma grupe Joy Division mogu se vidjeti vrlo često, posebice na slavnima kao što su Robert Pattinson, Kristen Stewart, Joseph Gordon-Levitt i drugima.

"Unknown Pleasures", prvi album grupe Joy Division, izdan je 1979. godine. Naslovnica je zapravo ilustracija iz Enciklopedije astronomije, a predstavlja grafiku stotine radiovalova nebeskog tijela PSR B1919+21. Radiovalovi bili su otkriveni u srpnju 1967. godine, a glazbeni valovi Joy Divisiona prodrli su u sve dijelove društva. (L. BAGAR)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter