Unknown festival u Rovinju - otkazan!

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Nakon što su prošle i pretprošle godine u turističkom naselju Amarin u Rovinju donijeli jaka svjetska glazbena imena, britanski organizatori Unknown festivala objavili su kako ove godine festivala neće biti.

- Naporno radimo na nečem uzbudljivom, što ćemo lansirati iduće 2016. godine, sa zaista jedinstvenim novim konceptom i na novoj lokaciji. To znači da se ove godine Unknown neće održati, kažu na svojoj internetskoj stranici, no pritom ne spominju hoće li se festival iduće godine uopće održati u Istri odnosno Hrvatskoj. Zasad tek vele da će svoju publiku redovito izvještavati o novom projektu. Znakovita je iduća njihova tvrdnja.

- Svjesni smo da svako novo izdanje mora napredovati u odnosu na posljednje izdanje. To nije bilo moguće na postojećoj lokaciji, zaključuju organizatori.

Iako posljednju tezu o rovinjskoj lokaciji ne obrazlažu, vrlo vjerojatno je jedan od ključnih problema bio istodobno prisustvo brojnih drugih 'obiteljskih' turista u tom gustom turističkom kompleksu; problem s decibelima odnosno limitiranost koncertne večeri do nedugo iza ponoći.

Premda su nepoznati detalji ugovora britanskih organizatora i predstavnika Maistre, u čijem je vlasništvu turističko naselje Amarin, za organizatore otkazivanje Unknowna sigurno ima presudan financijski razlog - izostanak očekivane dobiti.

Ovaj je, inače, festival etablirao koncepciju indie glazbe s trenutno najtraženijim elektronskim glazbenicima, uz poneko starije, ali moćno ime poput Neila Rodgersa prošlog ljeta. Održavao se u rujnu, nakon dovršetka srodnih i konkurentnih Outlook i Dimensions festivala u Puli.

Unknown je nastao udruživanjem organizatora etabliranih festivala kao što su Hideout, The Warehouse Project i britanski Field Day, a u oba rovinjska izdanja posjetilo ga tisuće pretežito britanskih ljubitelja glazbe.

Oduševivši prisutne odličnim koncertom, prošlog je ljeta headliner bio višestruko nagrađivani glazbenik, producent, skladatelj i gitarist Nile Rodgers (Chic), a tada su nastupili i traženi elektronički house duo Disclosure, Moderat (oboje nastupili i na prvom izdanju), Mount Kimbie, Jamie XX. Od bendova prošlog su ljeta bili i engleski indie sastav Wild Beasts, pop grupa London Grammar, škotski Chvrches. Prve festivalske godine, u rujnu 2013. udarna su imena bili Fout Tet, Django Django, The Horrors, DJ Koze. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter