Unknown festival: The Horrors prkosili nevremenu

The Horrors nastupili na Unknownu (M. ANGELINI)
The Horrors nastupili na Unknownu (M. ANGELINI)

Pokvarivši festivalsku atmosferu u ostatku hladnije i blatnije večeri, jednosatno popodnevno nevrijeme koje je jučer oko 18 sati pljuskovima i grmljavinom zahvatilo Rovinj, ipak nije ugrozilo koncertni bendovski program druge večeri Unknown festivala u turističkom resortu Amarin, pa tako ni nastup glavnih izvođača večeri - britanske grupe The Horrors.

Ono što se osjeti i na studijskim snimkama, manjak "tijela", manjak osobnosti u vokalu frontmena Farrisa Badwana - unatoč njegovom isturenom atraktivnom, pomalo mističnom, 'dark' povučenom i "ramones" izgledu - osjetilo se i za ovog nastupa The Horrorsa uživo. No, nije to mali bend, u tri se dosadašnja albuma približio prvoj ligi. Njihov rovinjski koncert s devet skladbi, s posljednja dva albuma "Primary Colours" i "Skying", zaslužuje generalno dobru ocjenu, uz najbolju izvedbu pjesama "Endless Blue", "Sea Within A Sea" i "Still Life", dok su u zadnjem dijelu koncerta izveli i posve novu, ne baš uspjelu pjesmu "Elixir Spring".  

Nastupu The Horrorsa prethodio je nastup dobrog i uvjerljivog australskog psihodeličnog indie-rock trija Jagwar Ma koji su se predstavili pjesmama s debitantskog albuma "Howlin", doduše za slušatelje s dosta blata na platou ispred glavne proznice, a nakon njih ne baš "prohodni", hermetički londonski post-industrial/noise bend Factory Floor.

Tijekom dana, pak,  prije nevremena, uspjeli su nastupiti Dutch Uncles, britanski indie pop/art rock band s isturenim feminiziranim glasom frontmena Duncana Wallisa, a nakon njih Jessie Ware, poznata engleska r'n'b/pop soul/indie pjevačica i kantautorica, koja je izvela pjesme sa svog uspješnog debitantskog albuma "Devotion". O njenoj popularnosti govori i podatak da je na youtubeu njenu pjesmu "Wildest moments" poslušalo 15 milijuna ljudi.

Na festivalu se nalazi oko sedam tisuća pretežito Engleza (recimo da je prosjek studentskih 24 godina), iako se toliko mnoštvo jučer zbog vremenskih neprilika nije osjetilo na livadi ispred glavne pozornice gdje je bilo oko tisuću ljudi, dok je nekiliko stotina ljudi bilo na okolnim DJ punktovima. Sutra, za možda najjačeg koncertnog dana, od headlinera trebaju nastupiti bendovi Disclosure i Django Django. Program se inače odvija već od 14 sati, a točnu satnicu engleski organizatori prodaju za 60 kuna (!?), pa ga iz protesta nismo htjeli kupiti. (Zoran ANGELESKI; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter