Unknown: Django Django - pun pogodak!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bilo je dovoljno malo bolje promotriti mnoštvo od oko šest tisuća natiskanih Engleza, koji su nastupe oba benda ispratili u sjajnoj atmosferi, znajući im tekstove i prepoznajući im pjesme već s prvim taktovima, da bi se shvatilo koliko su neopsihodelični škotski art rockeri Django Django i engleski elektronički house duo Disclosure dva nova britanska benda u velikom usponu.

Publici su se preksinoć ova dva benda, za udarnog bendovskog programa prvog izdanja Unknown festivala u rovinjskom turističkom naselju Amarin, predstavila svatko sa svojim iznimno hvaljenim debitantskim albumom.

Django Django je za istoimeni prvijenac u The Guardianu dobio maksimalnih pet zvjezdica, dok je koncertna promocija plesnog house/synthpop/funk debija "Settle" braće Guya i Howarda Lawrencea nedavno rasprodala dvoranu u Brixtonu za svega 15 minuta. Mada nešto agresivnijeg beata, harmonijom i ritmikom, kako je dobro pogodio jedan pulski glazbeni sladokusac, Disclosure priziva deseti album Kraftwerka iz 2003. "Tour de France".

Ipak, koliko je god bilo u Rovinju uočljivo da su Disclosure trenutno možda i veća britanska hit pojava, i da taj plesni DJ house tandem s ugodnim nadosnimljenim ženskim vokalima godi posebno ženskoj publici (djevojaka je, inače, bilo dvije trećine na Unknown festivalu), večer pa i cijeli festival obilježio je odličan klasični bendovski lajv koncert Djanga Djanga.

Mada i oni imaju povremene iznimno sugestivne party sampleove i moćne tipke, određuju ih ipak dvoglasno pjevanje, vrsne ritmičke kreacije i fascinantna kontrola zvuka i energije. Maksimalno su uigrani; ovo im je bio, kako su rekli, zadnji nastup na kraju jednoipolgodišnje turneje, a teško je ne čuti u njihovoj glazbi prizvuke The Beach Boysa, ali i The Beatlesa.

Ne čudi pritom što psihodeličnim strukturama podsjećaju na kultni škotski bend The Beta Bend budući da je bubnjar i producent Djanga Djanga David Maclean rođeni brat člana Beta Benda Johna Macleana.

Sinoć su Django Django bez problema šest tisuća ljudi, sve do jednog, spustili u čučanj, pa je ta homogena komunikacija podsjetila na koncerte Queena. Nakon uvodnog tehničkog uštimavanja, scenu su doslovno razvalili sjajnom izvedbom "Skies over Cairo", zatim moćnom psihodeličnom surf pjesmom "WOR", kao i uspješnicama "Default" i "Firewater".

Nakon ova dva benda, noć je zaključio još jedan headliner festivala, DJ i producent Richie Hawtin, nekad poznat i kao Plastikman. Rođeni Englez, odrastao je od devete godine u Kanadi, ali je glazbeno stasao u susjednom Detroitu, i to na pionirskom detroitskom technu.

U narednim mjesecima, sinoćnju će uspješnu večer, posebno gostovanje dva svježa, a velika benda, sigurno marketinški iskoristiti engleski organizatori rovinjskog Unknown festivala za promociju drugog festivalskog izdanja idućeg ljeta. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter