Univerzalan punjac za mobitele vec od iduce godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najveci proizvodaci mobitela odazavali su se pozivu Europske komisije i u Bruxellesu najavili rješenje problema unifikacije punjaca za mobitele, obecavši vec za 2010. godinu univerzalni punjac na bazi mikro USB prikljucka.

Nakon intenzivnih pregovora s Europskom komisijom, Nokia, Apple, Motorola, Samsung, Sony Ericsson, Texas Instruments, NEC, LG, Qualcomm i proizvodac blackerry uredaja Research in Motion (RIM) dobrovoljno su pristali na memorandumom o suglasnosti, kojim se predvida uvodenje jedinstvenog USB prikljucka vec sljedece godine.

Jedinstveni punjac korisnicima ce omoguciti korištenje istog punjaca i kad promijene mobitel, što ce, pak, dovesti do smanjenja broja punjaca za mobitele, a to ce imati blagotvoran ucinak po okoliš. Naime, danas smo suoceni s cinjenicom da svaki mobitel ima svoj poseban punjac, koji u pravilu nije moguce koristiti za druge vrste mobitela, što stvara goleme kolicine nepotrebnog elektronickog otpada, koji usto nije razgradiv. Taj se otpad na godišnjoj razini mjeri desecima tisuca tona, a novi univerzalni punjac bit ce bit ce i štedljiviji od dosadašnjih za cak 50 posto.

Veliki proizvodaci mobitela tako su u ekspresnom roku odgovorili na zahtjev europskog povjerenika za industriju Güntera Verheugena, koji je pocetkom godine zaprijetio ozbiljnim mjerama protiv prozvodaca mobitela, ukoliko se ponovno ogluše na poziv da pocnu proizvodnju takvih aparata za koje bi se mogli koristiti jedinstveni punjaci, bez obzira na marku.

Europovjerenik Verheugen tada je upozorio proizvodace da su "dugo iskušavali njegovo strpljenje", što je, cini se, urodilo plodom, nakon što su kompanije u nekoliko navrata ignorirale pozive Europske komisije.


Podijeli: Facebook Twiter