Uništit će se sedam tisuća doza cjepiva protiv gripe

U Hrvatskoj prosječno od gripe godišnje oboli od 50.000 do 100.000 osoba (D. ŠKOMRLJ/NL)
U Hrvatskoj prosječno od gripe godišnje oboli od 50.000 do 100.000 osoba (D. ŠKOMRLJ/NL)

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije za ovogodišnju sezonu gripe naručio je 20 tisuća doza cjepiva. S obzirom da je sezona cijepljenja, kao i same gripe, završila, veliki dio nabavljenih doza ostao je neutrošen te će biti uništen. Ako je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje na svaku dozu potrošio prosječno 40-ak kuna, ispada da su samo u Istri neutrošene doze vrijedne 280 tisuća kuna. Na razini države taj se iznos penje na više od šest milijuna kuna.

- Ove je godine procijepljeno oko 12 tisuća ljudi, otprilike na razini lanjskih rezultata. Moram ipak naglasiti da sam s obzirom na priče o cjepivu zadovoljna i ovim brojkama. Zbog cijele klime oko cjepiva moram reći da je interes za cijepljenje bio osjetno smanjen.

No, takve količine koje ostanu nisu ništa neuobičajeno, jer ipak smo gotovo 60 posto doza iskoristili. Mi ćemo jedan dio sačuvati dok ne istekne rok trajanja, a to je obično rujan tekuće godine, jer neki ljudi putuju po svijetu u krajeve gdje se treba cijepiti, a izvan naše sezone gripe, pa traže cijepljenje. Ostatak ćemo dati ovlaštenoj firmi koja će ih neškodljivo uništiti, kao i ostali infektivni otpad, rekla nam je dr. Vlasta Skopljak, voditeljica Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter