Uništen spomenik srpskim civilima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Spomen-obilježje srpskim civilima koji su brutalno likvidirani na svojim kucnim pragovima 28. rujna 1995. godine uništeno je u noci s cetvrtka na petak u selu Varivode. Drveni križ s natpisom polomljen je na tri dijela, a ploca na kojoj su bila ispisana imena devetero žrtava išcupana je i ukradena.

Dogadaj je šokirao mještane koji su u suzama promatrali ostatke spomena na ubijene clanove obitelji i susjede, a na noge dignuo policijski i politicki vrh.

Policija i dalje provodi ocevid, s križa su uzeti otisci prstiju, a istraga je vec usmjerena prema jednoj osobi iz Knina, s obzirom na to da je njegova "opel astra", kako doznajemo, sletjela s ceste prilikom izlaska iz Varivoda iako ni s kim iz toga sela nema osobnog doticaja.

Ubojice srpskih civila, kojima je jedini krimen bio to što su nakon završetka rata nastavili mirno živjeti u svom rodnom mjestu, do danas nisu sankcionirane.Nitko u selu nije vidio pocinitelje.

Na mjesto dogadaja stigao je i Milorad Pupovac koji se poklonio žrtvama pred uništenim spomenikom i prozvao državnu vlast zbog nerješavanja jednog od najtežih ratnih zlocina u Hrvatskoj.

"Ovi ljudi u ciji je spomen i na ciju žrtvu podignut ovaj križ ovdje, ako vec nisu zavrijedili da se utvrdi tko ih je i zašto ubio, onda su zavrijedili barem da mi, koji ih se sjecamo, imamo gdje položiti cvijece. Imaju pravo na mir, ako vec nisu imali pravo na život", naglasio je Pupovac, pozvavši policiju i pravosude da završe posao koji nisu napravili posljednjih 15 godina i da privedu pravdi ubojice staraca iz Varivoda te susjednog Gošica.


Podijeli: Facebook Twiter