Uništen grob Rudolfa Hessa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grob s posmrtnim ostacima Rudolfa Hessa, nekadašnjeg zamjenika Adolfa Hitlera, uništen je zato što je postao mjesto hodocašca neonacistickih skupina. Hessove kosti u srijedu su ekshumirane na groblju u gradu Wunsiedelu, na jugu Njemacke. Hessovi posmrtni ostaci bit ce kremirani i potom raspršeni na moru, izvijestio je BBC u cetvrtak.

Hess je zarobljen 1941. godine kada je doletio u Veliku Britaniju i bio je osuden na doživotni zatvor. Ubio se u berlinskom zatvoru 1987., kada je imao 93 godine. Po njegovoj posljednjoj želji sahranjen je u bavarskom gradu Wunsiedelu gdje je njegova obitelj imala kucu za odmor i gdje su vec bili pokopani njegovi roditelji.

Lokalna luteranska crkva koja upravlja grobljem tada je dala dopuštenje za ukop, ocijenivši da se želje preminuloga ne mogu zanemariti, izvijestio je list Sueddeutsche Zeitung. No crkva i mještani postali su zabrinuti brojem skupina krajnje desnice koje posjecuju grob.

Svake godine na obljetnicu njegove smrti neonacisti su pokušavali organizirati mimohod na groblje. Odluka suda od 2005. kojom su ta okupljanja zabranjena nije imala velikog ucinka te je crkva odlucila prekinuti obiteljski najam groba od listopada 2011. godine. Hessova unuka se žalila na tu odluku, izvijestio je list. Ona je na sudu uložila žalbu da bi to sprijecila, ali ju je na kraju župni odbor uvjerio da odustane od procesa i dopusti ekshumaciju.

Dogradonacelnik Wunsiedela agenciji AFP je rekao da je grob uklonjen "u operaciji koja nije bila otvorena za javnost".

Hess je bio jedan od najbližih Hitlerovih suradnika, no 1941. je odletio sam, u navodno neovlaštenu samostalnu mirovnu misiju, u Škotsku gdje se njegov zrakoplov srušio. Tijekom rata bio je u britanskom zatvoru, a na sudenju u Nuernbergu 1946. Hess je osloboden optužbe za ratne zlocine i zlocine protiv covjecnosti, ali je za zlocin protiv mira dobio doživotni zatvor. Hess je 40 godina proveo u zatvoru Spandau u Berlinu gdje se objesio u kolovozu 1987. godine.


Podijeli: Facebook Twiter