Unikatne jaslice od rolica novinskih papira izrađuju se u Varvarima

Nije išlo glatko - Luana Božić, Rovinj (M. ANGELINI)
Nije išlo glatko - Luana Božić, Rovinj (M. ANGELINI)

Porečka kreativka Aliče Pištan iz naselja Varvari izlaže svoje jaslice izrađene od rolica novinskog papira u Veroni na 34. Međunarodnoj izložbi jaslica, umjetnosti i tradicije pod nazivom „Presepi dal Mondo in Arena“. Smotru organizira fondacija „Verona per l'Arena“, na kojoj su se među 400 jaslica iz cijelog svijeta našle i porečke. Izložba je otvorena nedavno i traje sve do 12. siječnja iduće godine. Zanimljivo je da jaslice ove porečke maštovite gospođe su jedinstvene, jer ovu tehniku još nitko nije koristio.

Istražuje i uči nove tehnike rada

- Ponosna što sam u društvu „samo“ 400 jaslica iz cijeloga svijeta dobila mjesto za svoje jaslice. Veronska izložba jaslica ima i svoj simbol – najveću skulpturu na svijetu od čelika, zvijezdu repaticu, koja se iz Arene proteže na trg Piazza Brá i simbolizira spoj Arene i grada. Ujedno je to i prolaz u srce antičke Arene koja je svojim voltama, skrivenim arkadama i stupovima kao stvorena za doživljaj rođenja. Izložbu oplemenjuju svjetlosni i glazbeni efekti koji stvaraju ugodnu atmosferu, kao da smo na trenutak zastali u Betlehemu. Ono što izložbu čini posebnom je zastupljenost raznih tehnika i tradicije pojedinih krajeva iz kojih jaslice dolaze, ispričala je Aliče Pištan.

Osim što su predstavljeni običaji iz raznih krajeva svijeta, prilika je to i za promociju rada raznih talijanskih udruga koje brinu o potrebitima, pa se tako mogu vidjeti radovi zatvorenika i osoba s posebnim potrebama svih dobi.

Porečanka stalno istražuje i uči nove tehnike rada, a ove jaslice na izložbi u Italiji izradila je rolicama novinskog papira. Materijal koji joj je potreban za izradu, veli ona, su novine, igla za pletenje, ljepilo u stiku, akrilne boje i sitne dekoracije. Jaslice čine štalica, sveta obitelj, anđeo, pastir i tri kralja, borići raznih veličina i zvono. Na upit kako je uopće došla do sudjelovanja na toj svjetskoj izložbi kazala je da je, budući da voli putovati, prije dvije godine posjetila Veronu baš u vrijeme Adventa. Upravo joj se ta izložba najviše dojmila.

Ukrašena kanalica tehnikom dekupaža

- Kupila sam tada katalog izložbe i pronašla kontakte organizatora. Obratila sam im se e-mailom i oni su mi poslali uvjete za izlaganje. Vidjela sam na izložbi brojne jaslice od kore i mahovine, pa sam shvatila da u toj tehnici nemam što tražiti. Kako sam u međuvremenu počela plesti rolicama od novinskog papira razne predmete, krenula je i ideja o jaslicama. Plela sam ih dvije zime i to svaku večer kada sam imala vremena, ispričala nam je Pištan koja svoje radove redovito izlaže povodom Mavrove na zajedničkoj izložbi mještana Mjesnog odbora Varvari. Potom je od organizatora izložbe dobila sve upute i uvjete za sudjelovanje, te su od nje tražili detaljni opis rada i tehnike koju koristi, njenu biografiju i, kao najvažnije, fotografije jaslica.

Osim toga, njene su jaslice uvrštene i u službeni katalog ovogodišnje izložbe, što ovu kreativnu i marljivu Porečanku posebno raduje, s obzirom da joj je to prvi put da sudjeluje. Pitali smo ovu rođenu Porečanku, odraslu u Vižinadi, odakle su krenuli ideja i poticaj da se bavi ovakvim kreativnim radom.

- Nakon što su djeca odrasla i osamostalila se, prestale su obaveze vožnje u školu i na ostale aktivnosti. Tada je nastala praznina. Nisam se pomirila s time da ću gledati televiziju i sjediti na kauču. Od nećakinje Nikoline Ritossa dobila sam na poklon ukrašenu kanalicu tehnikom dekupaža. To je bio onaj „klik“ i odlučila sam da to želim raditi, rekla je naša sugovornica.

Saznala je za radionice u Gradskoj knjižnici Poreč kroz volonterski projekt „Dam-daš“ i dobila kontakt Jagode Jovović koja je ondje volontirala. Budući da je Pištan članica MO-a Varvari, organizirala je radionicu dekupaža koju je vodila upravo Jovović.

Pletenje borića i broštulane mendule

Zatim je počela istraživati tu tehniku na internetu. U međuvremenu je krenula u Zavičajni muzej Poreštine na tradicijske radionice filcanja i predenja vune i pletenja istarskih košara od beka.

- Kada sam savladala pletenje bekama, vidjela sam košarice ispletene od novinskog papira. Pošto beke nisu dostupne tokom cijele godine, bilo mi je praktično plesti rolicama od novinskog papira. Počela sam s košaricama i zatim dalje na sve složenije stvari. Volim istraživati razne tehnike i kako koju tehniku svladam, onda sa zadovoljstvom volontiram u knjižnici. Do sada sam ondje vodila radionice dekupaža, pletenja borića i izrade karamela, tj. broštulane mendule. Osim u knjižnici, volontirala sam u MO Varvari kao članica i organizacijom raznih aktivnosti i radionica. U Osnovnoj školi Poreč na zavičajnoj nastavi volontirala sam u izradi istarskih košarica recikliranjem, a u udruzi „Loze“ u Funtani i Zajednici Talijana Vrsar na radionicama dekupaža i pletenja košarica. Volim učiti i dijeliti naučeno, rekla je Pištan.

- Ovo mi je dragi hobi. Jaslice, kao ni ostale predmete, ne radim za prodaju. Poklanjam ih svojim bližnjima i spremam u privatnu kolekciju, poručila je Aliče Pištan.

Vrsna slastičarka

Osim kreativnih radionica, svestrana Porečanka je i vrsna slastičarka. Čak dva puta je na manifestaciji Slatka Istra u Vižinadi osvojila prvo mjesto za najbolji pandešpanja u Istri (2011. i 2017.). Ove godine je dobila i priznanje za volontiranje u Gradskoj knjižnici Poreč. Svestrana Aliče ne miruje i otkrila nam je da već razmišlja o novoj kreativnoj tehnici kojom će izrađivati nove predmete, a bit će vrlo originalno, nešto čega još nema. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter