Unikatan zvuk i virtuozne izvedbe

Ruben Flego i Edi Štifanić (V. HABEREITER)
Ruben Flego i Edi Štifanić (V. HABEREITER)

Nakon nastupa koji je potrajao dva i pol sata, što je bio znak da glazbenici vjerojatno više neće izlaziti na pozornicu, publika - koja je gotovo ispunila zagrebačku dvoranu "Lisinski", nije željela napustiti svoja mjesta i Pat Metheny se vratio. Dodatak je odsvirao sam, ali ovacije su se nastavile nesmanjenom žestinom, pa su mu se pridružili ostali članovi benda i odsvirali drugi dodatak.

Oduševljena publika

Oduševljenje nije jenjalo niti nakon koncerta. Napuštajući dvoranu, mnogi su željeli s nekim podijeliti svoje dojmove i izraziti zadovoljstvo što su prisustvovali ovom iznimnom glazbenom događaju. Među njima su bili i brojni glazbenici koji nisu propustili priliku uživo doživjeti umjetnost svog idola, jednog od najutjecajnijih glazbenika današnjice, a ona se na ovom koncertu očitovala u svoj svojoj raskoši. Naime, Metheny se predstavio kao svestrani glazbenik koji u svim segmentima izražava visoku razinu kvalitete; virtuozan je gitarist, improvizator, maštovit skladatelj širokih pogleda na glazbu, muzikalan glazbenik koji je ostvario jedinstven, prepoznatljiv zvuk, mudar vođa sastava i sjajan suradnik.

U KD "Lisinski" Metheny je nastupio s međunarodnim kvartetom čime je iskazao svoj stav prema stvaranju glazbe zasnovane na spajanju različitosti. Uz njega svirali su njegov dugogodišnji suradnik, meksički bubnjar Antonio Sanchez, te dvoje novih - malezijsko-australska kontrabasistica Linda Oh i britanski pijanist Gwilym Simcock. Ipak, u svakom trenutku dvorana je bila ispunjena zvukom koji odmah mogu prepoznati svi koji su barem jednom slušali Methenyja. Iako su u toj postavi snimili CD, na ovoj turneji izvode drukčiji program, a nakon njegova objavljivanja krenut će na novu, promotivnu turneju na kojoj će predstaviti te skladbe. Sanchez se pokazao najzahvalnijim suradnikom koji organski proživljava Methenyjeve zamisli, Linda Oh i Simcock su se dobro prilagodili, a svi su briljirali u solima.

Moćan zvuk

Koncert je potrajao neuobičajeno dugo, ali niti u jednom trenutku nije se osjetilo zasićenje. Izvodeći skladbe iz raznih razdoblja, Metheny je to postigao kombiniranjem akustičnog i električnog, uvijek uz moćan zvuk, izmjenama raznih gitara i iskoraku prema raznim glazbenim idiomima, od bebopa i fusiona do rocka i klasične glazbe.

Iako je bio pomalo zapostavljen, a i lošije ozvučen, Simcock je odigrao važnu ulogu na ovom koncertu, posebice u približavanju klasičnoj glazbi, a Linda Oh bljesnula je u duo izvedbi s Methenyjem kojom su podsjetili na njegovu suradnju s kontrabasistom Charliem Hadenom i njihov album "Beyond the Missouri Sky". Upravo je taj dio programa, u kojem je Metheny odsvirao po jedan duo sa svakim od članova sastava, bio onaj u kojem su se najviše razotkrivali. (Davor HRVOJ)


Podijeli: Facebook Twiter