Unija traži jasna pravila za strateške investicije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo gospodarstva izradilo je novu, poboljšanu verziju zakona o strateškim investicijama koju će, prije no što je pošalje u javnu raspravu, ministar Ivan Vrdoljak testirati među svojim kolegama iz drugih tijela državne uprave, prvenstveno ministrima vezanim za resore gospodarstva i zaštite okoliša.

Dotad u Ministarstvu gospodarstva o novom prijedlogu ne žele službeno govoriti ni otkrivati detalje koje su mijenjali, kao ni u čemu se to poboljšanje zakona sastoji.

Objašnjavaju da su u novu verziju zakona, koji je prije tri mjeseca izazvao oštre reakcije oporbe i nevladinih udruga, ugradili primjedbe što su ih dobili iz Europske komisije. Naši izvori iz Vlade ističu da novi zakon sadrži i pokoju primjedbu ostalih ministarstava.

U Vrdoljakovom ministarstvu napominju da nisu bili dužni zatražiti mišljenje Europske komisije o nacrtu zakona, ali da su ipak svoj prijedlog poslali Komisiji na uvid. Na njega su dobili nekoliko primjedbi, a najznačajnije preporuke, tvrde, već su ugradili u novu verziju.

Komisija je sugerirala Ministarstvu gospodarstva da vodi računa o europskim propisima na području zaštite okoliša i napomenula da Hrvatska novim zakonom ne smije odstupiti od obveza preuzetih tijekom pregovora. Iako Komisija u zadnjem izvješću o Hrvatskoj nije izrijekom spominjala zakon o strateškim investicijama, već u tom dokumentu upozorila je da Hrvatska treba posvetiti posebnu pozornost ne bi li osigurala primjerene studije utjecaja na okoliš za sve investicijske projekte.

Uz to, o zakonu se još u siječnju u Europskom parlamentu raspitivala njemačka zastupnica iz redova Zelenih Franziska Katharina Brantner, koja je uputila i zastupničko pitanje Europskoj komisiji. (pišu J. MARIĆ i I. FRLAN/NL)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter