Unija i od Hrvatske očekuje ustupke oko LB-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pozicije Slovenije ostaju nepromijenjene: Hrvatska mora povući punomoći za tužbe Zagrebačke i Privredne banke protiv Ljubljanske i Nove ljubljanske banke, a pitanje Ljubljanske banke mora se rješavati u okviru pregovora o sukcesiji, a ne pred sudovima, u skladu s međunarodnim ugovorima koje je potpisala i ratificirala te obvezama što ih je preuzela tijekom pregovora o ulasku u EU.

Međutim, da bi sukcesijski pregovori mogli bili nastavljeni, Slovenija inzistira na povlačenju punomoći za tužbe protiv slovenskih banaka. Tek tada će Slovenija ratificirati hrvatski pristupni ugovor u slovenskom parlamentu, a što je i uvjet za ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja.

Slovenska strana jučer je po drugi put zanijekala da postoji tajni dogovor dvojice financijskih stručnjaka, Zdravka Rogića i Franca Arhara, o rješenju problema prenesene štednje Ljubljanske banke, prema kojem bi Ljubljanska banka u sljedećih 30 godina isplatila Hrvatskoj 279 milijuna eura prenesene štednje, a Hrvatska bi Sloveniji oprostila kamate na taj dug u iznosu od 421 milijun kuna.

"Nikakav dogovor između stručnjaka nije bio postignut i nikakav prijedlog rješenja nije bio usuglašen", poručuje jučer slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, začuđeno što po drugi put mora demantirati "istu informaciju", naročito nakon što se hrvatski stručnjak na posljednjem sastanku ispričao slovenskom kolegi za te neistine i neugodnost koja je nastala u hrvatskoj javnosti nakon njihovog trećeg susreta na Bledu početkom listopada".

Hrvatska će moći postati punopravna članica EU-a tek kada sve zemlje članice ratificiraju hrvatski ugovor, a ratifikacijski postupak u potpunosti je u nadležnosti članica. Bruxelles nema nikakve formalne mogućnosti da bilo koju članicu prisili na ratifikaciju hrvatskog ugovora. Slovenija, dakle, ponovno ima priliku blokirati Hrvatsku i uvjetovati ratifikaciju hrvatskog ugovora, što je Ljubljana već učinila. "Na žalost, mi smo ovdje nemoćni. Slovenija je članica Unije, a Hrvatska to tek treba postati", čuli smo ovih dana od visokog francuskog diplomatskog izvora.

Iako naš sugovornik konstatira kako će Njemačka s ratifikacijom hrvatskog ugovora odugovlačiti "do zadnjeg trenutka", upozorava da će "pritisak na Sloveniju", nakon što Ljubljana ostane jedina zemlja koja nije ratificirala hrvatski ugovor, postati "nepodnošljiv".

Francuski diplomatski izvori očekuju da će Slovenija popustiti, dvojeći da je Ljubljana na dulji rok spremna izdržati sama protiv 26 ostalih članica. I drugi europski izvori navode da pojedine velike zemlje članice šalju "snažne poruke" Ljubljani da bilateralni bankarski spor ne smije zaustaviti širenje EU-a.

Slovenija, tvrde naši izvori, trenutno nema potporu drugih članica koje "negoduju zbog slovenskog ponašanja", ali pozdravljaju način na koji Hrvatska - "tiho, bez galame i politizacije" - pokušava doći do rješenja problema. (D. ROMAC, I. FRLAN/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter