UNICEF užasnut masakrom djece u Huli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) objavio je u nedjelju da je užasnut masakrom u sirijskom gradu Huli, u pokrajini Homs, gdje je smrtno stradalo stotinu civila, medu kojima najmanje 32 djece mlade od 10 godina.

"Taj grozan zlocin protiv djece ponovno ukazuje na hitnost pronalaženja rješenja sukoba u Siriji", rekla je Sarah Crowe, glasnogovornica direktora UNICEF-a Anthonyja Lakea. "Takav masakr ne može proci nekaženjeno", dodala je u priopcenju na internet stranici UN-ove agencije.

Promatraci koje je UN rasporedio u Siriji radi nadzora prekida vatre, koji se uglavnom ne poštuje, potvrdili su da su prebrojana 92 tijela, medu kojima 32 djece mlade od 10 godina u Huli, nakon bombardiranja koja se pripisuju snagama predsjednika Bašara al-Asada.

Siloviti sukobi sirijskih vladinih snaga i pobunjenika traju u nedjelju u Hami, javlja Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH). Pucnjava teškog topništva vladinih snaga odzvanja tim gradom.

U noci je vojska bombardirala Rasrane, pobunjenicki grad koji se mjesecima odupire vladinim snagama 30-ak kilometara sjeverno od Homsa. OSDH precizira da svake minute na grad padnu dvije granate. Blizu Damaska sukobi se vode u gradu Harasta.

Nasilje se nastavlja dan nakon medunarodne osude masakra u Huli, blizu Homsa, gdje je stotinjak civila, medu kojima 32 djece mlade od 10 godine, poginulo u bombardiranju.Slobodna sirijska vojska (FSA), koju uglavnom cine dezerteri, objavila je da se više ne osjeca obveznom pridržavati prekida vatre prema planu medunarodnog izaslanika Kofija Annana, ako UN odmah ne pronade nacin prekida represije.


Podijeli: Facebook Twiter