Unicef kritizira odnos prema izbjegličkoj djeci u Njemačkoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skrb za djecu izbjeglice u Njemačkoj slabija je od skrbi za ostalu djecu i često ovisi o statusu roditelja odnosno  o tome postoje li izgledi za njihov ostanak u Njemačkoj ili ne, proizlazi iz izvješća Organizacije Ujedinjenih naroda za djecu (Unicef) predstavljenog u utorak.

"Situacija s djecom izbjeglicama u Njemačkoj snažno varira, ovisno o tome postoji li perspektiva dugotrajnog boravka u Njemačkoj ili ne", objasnio je prilikom predstavljanja izvješća Christian Schneider iz Unicefog ureda za Njemačku.

Schneider je ukazao na to da je činjenje razlika među djecom, bez obzira na pozadinu, neprihvatljivo.

"Konvencija UN-a o pravima djece svoj djeci jamči ista prava bez obzira na to odakle dolaze, kojoj zajednici pripadaju i kakav boravišni status uživaju", rekao je Schneider.

Iz Unicefog izvješća oko stanja u Njemačkoj proizlazi da se situacija smanjenjem broja izbjeglica nije promijenila.

"Posebice zabrinjava činjenica da su još uvijek mnoge izbjeglice smještene u privremeni smještaj poput sportskih dvorana", rekao je Schneider. Osim toga, kako se ističe, mnogi su izbjeglički smještaji "sumorna mjesta koja ne potiču integraciju djece".

Unicef je ukazao i na uvjete smještaja za izbjeglice s malim izgledima za trajni ostanak u Njemačkoj, gdje govori o izbjeglicama iz tzv. sigurnih zemalja poput Srbije, Bosne i Hercegovine ili Makedonije.

"U ovim smještajima je vjerojatnost da će neko dijete pohađati školu još manja", stoji u izvješću Unicefa.

U Njemačku je od rujna prošle godine pristiglo gotovo milijun i pol izbjeglica a među njima su i mnoga djeca i maloljetnici sa ili bez pratnje odraslih. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter