UNHCR: Iz Sirije izbjeglo više od 250.000 ljudi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broj sirijskih izbjeglica premašio je 250.000 ljudi, sa žaljenjem je u utorak konstatiralo UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice (UNHCR), u času kada visoki povjerenik Antonio Guterres i njegova posebna izaslanica Angelina Jolie borave u posjetu Jordanu.

"Zadnji podatci govore da je više od četvrt milijuna sirijskih izbjeglica (253.106 ljudi) evidentirano ili čekaju na evidenciju na tom području", rekao je glasnogovornik UNHCR-a u Ženevi Adrian Edwards.

U Jordanu je ta organizacija zabilježila 85.197 izbjeglica, među kojima 35.961 čeka na evidenciju.

Zbog takvog stanja UNHCR je odlučio poslati na lice mjesta Guterresa i američku glumicu Angelinu Jolie, koja je noćas stigla u Jordan.

Jolie je odmah po dolasku, u pratnji jordanskih vojnika, posjetila obitelji koje su nedavno stigle na jordansku granicu.

Dvoje visokih dužnosnika UNHCR-a trebaju u utorak posjetiti izbjeglički logor u Al Zatri. Trebaju se sastati i s jordanskim kraljem Abdullahom II., premijerom Fayerzom Tarawnehom i ministrom vanjskih poslova Nasserom Judehom.

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije Tarik Jašarević rekao je pak da WHO želi pojačati djelatnost u Homsu gdje je "stanje teško i nastavlja se pogoršavati". Stanje to više zabrinjava, upozorava WHO, što se približava zima. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter