U neubrojivom stanju prijetili bližnjima i fizički ih napadali

Tolerancija i međusobno razumijevanje bit su uspjeha Hrvatske, rekao je Josipović (K. FLEGAR)
Tolerancija i međusobno razumijevanje bit su uspjeha Hrvatske, rekao je Josipović (K. FLEGAR)

Puljaninu u dobi od 48 godina te Porečanu u dobi od 28 godina, Općinski sud u Puli je odredio prisilni smještaj u psihijatrijsku ustanovu u trajanju od po šest mjeseci jer su u neubrojivom stanju počinili kaznena djela. Puljanin je naime u stanju shizofrenije 2. srpnja 2016. oko 13.30 sati u dvorištu kuće u Poreču teško ozlijedio svoju majku.

Ne shvaćajući zbog bolesti značenje svojih postupaka, majku je izudarao metalnom pumpom i tako joj nanio teške ozljede. Potom je majku ugurao u kuću i prisilio ju da pere plastične boce koje je on donosio te joj je zaprijetio da će ju ubiti. Žena je nekako uspjela izaći iz kuće te se sklonila kod susjeda. Sutkinja Vera Glasnović Gjoni konstatirala je u presudi donesenoj koncem ožujka da je Puljanin u stanju neubrojivosti počinio kazneno djelo teška tjelesna ozljeda te kazneno djelo prijetnje. Rasprava je održana u odsustvu okrivljenika jer je vještak psihijatrijske struke, nakon što je sutkinja pokušala ispitati okrivljenika, utvrdio da okrivljeni nije raspravno sposoban. Sud je u cijelosti prihvatio nalaz i mišljenje vještaka psihijatrijske struke iz kojeg proizlazi da Puljanin boluje od trajne, teške i izražene bolesti shizofrenije simpleks. Konstatirajući da se radi o neubrojivoj osobi koja bi zbog bolesti mogla počiniti teže kazneno djelo psihijatrijski vještak naveo je da je okrivljenom potrebno psihijatrijsko liječenje.

Prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi mjera je koju je sud izrekao i 28-godišnjem Porečanu koji je u stanju početnog stadija shizofrenije od 1. siječnja do 8. veljače ove godine ponižavao i prijetnjama zastrašivao svoje roditelje u njihovom zajedničkom domu u Poreču. Navečer 8. veljače u neubrojivom je stanju Porečan šakom udario oca u lice od čega je ovaj pao na tlo, a što je uplašilo i oca i majku.

U neubrojivom stanju Porečan je nasilničkim ponašanjem u obitelji i prijetnjom počinio dva protupravna kaznena djela protiv braka, obitelji i djece. Budući da je vještak psihijatrijske struke utvrdio da je raspravno sposoban, Porečan je prisustvovao suđenju te je kazao da se osjeća krivim za kaznena djela i izrazio žaljenje.

Izjavio je također da se želi liječiti i da prihvaća da mu se, kako je to predložilo državno odvjetništvo, odredi prisilni smještaj u psihijatrijsku ustanovu.

Puljaninu i Porečanu smještaj u psihijatrijsku ustanovu određen je temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama koji propisuje da će sud donijeti takvu odluku temeljem mišljenja vještaka psihijatra ukoliko ovaj utvrdi da osoba ima teže duševne smetnje i da je opasna za okolinu.

Isti zakon propisuje da je neubrojiva osoba opasna za okolinu ako postoji visok stupanj vjerojatnosti da bi zbog duševnih smetnji zbog kojih je nastupila njena neubrojivost mogla počiniti kazneno djelo za koje je zapriječena kazna zatvora u trajanju od najmanje tri godine. (M. KOŠTA)



Podijeli: Facebook Twiter