Unesite egzotiku u vaš vrt

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Egzoticna ljetovališta nedostižan su san vecine ljudi, ali je njihovo ozracje moguce ostvariti u vlastitom domu! Vrijeme je boravka na otvorenom pa ce vas egzoticni ugodaj vrta u trenu preseliti na drugi kraj svijeta, gdje je sve prilagodeno odmoru i zabavi.

Sadnja tropskih biljaka poput bambusa, palmi, kaktusa ili orhideja pocetak je stvaranja ovakvog vrta. Za sve koji ne žele previše zahvata, dovoljna je upotreba bambusa, koji je temelj svakog egzoticnog ugodaja. Primijenite ga kao element ograde, zaštitu od sunca ili elemente namještaja.



Napravite drvenu nadstrešnicu i prekrijte ju bambusom. Stvorit cete prozracan, zasjenjen prostor u koji je poželjno smjestiti sjedecu garnituru (puno drvo, ratan), iskombiniranu s prirodnim tkaninama živih boja - lanom ili pamukom. Pod nadstrešnice obložite drvenom oblogom, umjesto keramikom ili kamenom, da bi se stvorio kontrast izmedu vanjskih staza i «unutarnjeg» prostora. Povezivanjem elemenata drveta na podu i nadstrešnici ostvarit cete prostornu cjelinu koja je zasebni element vrta, a služi za odmor i izolaciju.

Za dodatnu zaštitu od sunca upotrijebite zastore oko nadstrešnice, koje cete pomicati ovisno o dobu dana i raspoloženju. Neka budu u jednoj boji, uskladenoj s bojama tkanine garniture za sjedenje. Preporucljive su svijetle boje, zbog osjecaja prozracnosti i svjetla. Šarenilo nije preporucljivo. U vizurama vrta trebaju dominirati boje raslinja, a ne tkanine.



Tako ureden prostor može se obogatiti dekorativnim svijecama, keramickim ili drvenim zdjelama prepunim tropskog voca, cilimima i egzoticnim kipicima. Ako uvodite elektricnu rasvjetu, lampice i lusteri trebaju sadržavati drvene ukrase.

Upotreba stakla remeti egzoticni ugodaj. Ako se odlucite na upotrebu kovanog željeza, uskladite sjedecu garnituru i nadstrešnicu upotrebom istog materijala.



Krevet od kovanog željeza može takoder postati sastavni element ovakvog vrta. Smjestite ga neovisno o nadstrešnici, u prostor koji ce vam pružati ugodan pogled i dovoljno mira. Ako nemate dovoljno prostora za nadstrešnicu, krevet s baldahinom bit ce dovoljan za ugodan odmor i egzoticni ugodaj!

U vrt stavite veliko kamenje i kombinirajte ga s loncanicama egzoticnog bilja i vec zasadenim zelenilom da bi dojam urbane džungle bio potpun. Staze mogu biti drvene, šljuncane ili kamene, važno je da su od prirodnih materijala. Dodatni kipovi i loncanice s trskom uz staze takoder ce obogatiti ugodaj.

Ako je moguce, poželjno je unijeti i elemente s vodom, a idealan je bazen s ribama.

Pripremite koktel s egzoticnim vocem i krenite na dalek put prepun užitaka! (Izabela Galovic Ninic, arhitekt)


Više na: www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter