UNESCO priznao Palestince

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Organizacija UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) u ponedjeljak je na svom sastanku u Parizu odlucila primiti Palestince u punopravno clanstvo, prenose agencije. Rezolucija je usvojena sa 107 glasova za, 52 suzdržana i 14 glasova protiv. "Ovo glasovanje omogucit ce brisanje dijela nepravde ucinjene palestinskom narodu", kazao je ministar vanjskih poslova Palestinske samouprave Rijad al-Malki.

Izvršni odbor Organizacije UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu, pod pritiskom arapskih zemalja, usvojio je 5. listopada prijedlog o prihvacanju Palestine za clanicu ove organizacije, što je odmah izazvalo protivljenje SAD-a, ali i dijela europskih zemalja.

UNESCO je prva agencija UN-a za cije su clanstvo aplicirali Palestinci, nakon što je palestinski predsjednik Mahmud Abas 23. rujna zatražio puno clanstvo u Ujedinjenim narodima.

SAD, Kanada i Njemacka glasovale su protiv palestinskog clanstva, dok su se Italija i Velika Britanija suzdržala. U korist palestinskog clanstva glasovali su, izmedu ostalih, Brazil, Rusija, Kina, Indija, Južnoafricka Republika i Francuska. Gotovo sve arapske, africke i latinsko-americke zemlje glasovale su za.

Za prijem nove clanice potrebne su dvije trecine glasova od 193 zemalja clanica UNESCO-a.

Prijem Palestine u UNESCO mogao bi izazvati tešku krizu unutar organizacije buduci da je SAD, koji agenciji daje 22 posto njezina proracuna, zaprijetio da ce prestati uplacivati novac. UNESCO bi tako vec za ovu godinu dobio 70 milijuna dolara manje. Istu prijetnju uputio je i Izrael.

"Bez izraelskog i posebno bez americkog doprinosa, koji puni gotovo cetvrtinu blagajne, UNESCO-u ce biti nemoguce ispuniti svoje zadace", kazao je izraelski veleposlanik pri UNESCO-u Nimrod Barkan.

Dva americka zakona iz 90-ih zabranjuju Washingtonu da financira bilo koju specijaliziranu agenciju UN-a koja prihvati Palestince kao stalnu clanicu i "nema nikakvih izgleda da republikanski americki Kongres izmijeni taj zakon", priznaje UNESCO.

SAD je 20 godina (od 1984. do 2003.) bojkotirao UNESCO prosvjedujuci protiv lošeg upravljanja i ideologije naklonjene Trecem svijetu. Danas aktivno sudjeluje u programima držeci agenciju dobrom platformom za promicanje nekih zapadnih vrijednosti.


Podijeli: Facebook Twiter