Unatoč zahtjevu udruga, Poreč ne želi otkazati novogodišnji koncert Mladena Grdovića

Mladen Grdović (Mario  Todorić/Cropix)
Mladen Grdović (Mario Todorić/Cropix)

- Ženska mreža Hrvatske u potpunosti podržava Centar za građanske inicijative Poreč u nastojanjima da pošalje jasnu poruku javnosti o neprihvatljivosti odnosa lokalnih tijela vlasti prema problemu nasilja nad ženama i obiteljskom nasilju. Pridružujemo se izraženom protivljenju odluci Grada Poreča da ne otkaže javni nastup osobi koja je više puta osuđivana zbog nasilja u obitelji. Činjenica da je određena osoba zabavljač ni na koji način ne isključuje činjenicu da se radi o osuđivanom nasilniku u obitelji, stoji u priopćenju Ženske mreže Hrvatske.

Neće otkazati

Još jedna je to reakcija na nedavnu odluku Grada Poreča da za doček Nove godine na Trgu slobode angažira Jasmina Stavrosa, koji nije sporan, te Mladena Grdovića koji je i prijavljivan i osuđen zbog nasilja nad svojom suprugom. Na to je prošli tjedan reagirao porečki CGI, zatraživši od Grada da otkaže nastup Grdovića, na što je iz gradske uprave poručeno da se to neće dogoditi. Grad je istaknuo pravo svakoga da zarađuje i odvojio je Grdovićev posao zabavljača od Grdovića kao privatne osobe.

- Odlukom da se angažira osoba koja je osvjedočeni nasilnik  javnosti se šalje poruka da je nasilje društveno prihvatljiv oblik ponašanja, a plaćanje nastupa sredstvima svih poreznih obveznika, pa tako i žena koje svakodnevno trpe nasilje, posve neprimjerenim, smatraju u Ženskoj mreži.

I ta je organizacija istaknula da je potez Grada Poreča još jednom pokazao kako se nasilje u našem društvu ne doživljava ozbiljno. I dalje se doživljava kao privatni problem, premda su posljedice uvijek po društvo, piše Ženska mreža.

Nataša Vajagić iz porečkog CGI-ja nije krila razočarenje odlukom Grada da se koncert ipak održi, ali i senzacionalističkim pristupom ovog slučaja u pojedinim medijima.

- Stoji da je pravo svakoga da zarađuje, kako Grad kaže, ali ipak nam je žao da u ovom slučaju nije prepoznat još jedan način kako pokazati da smo svi kao zajednica protiv nasilja nad ženama. To nije problem samo Hrvatske, već globalni koji se ne smanjuje, nego raste. Čuli smo i vidjeli brojne komentare na ovaj slučaj, što samo pokazuje da još puno moramo raditi na osvješćivanju problema obiteljskog nasilja i nasilja prema ženama. Većina nažalost i dalje misli da je nasilje privatna stvar osoba i da to treba ostati između njihova četiri zida. Ipak našom smo reakcijom uspjeli javnosti ukazati na problem nasilja i uvjereni smo da će tiha većina to prepoznati i da se neće pojaviti na Grdovićevom koncertu za Novu godinu, misli Vajagić.

Još veća reklama

Međutim, dodala je da su svjesni da se radi o velikom koncertu, da je već sve odlučeno i organizirano te da je marketing već odrađen.

- Na kraju krajeva, vidimo da je ovaj slučaj, u kojem su neki mediji Grdovića prikazali kao žrtvu, organizatorima donio još veću reklamu i to na nacionalnoj razini. To znači da je potrebno i medije osvještavati o problemu nasilja, posebno kada znamo da će jedna od tri žene u svom životu doživjeti nasilje, a gotovo sve tijekom života isprobaju na svojoj kože, ako ne nasilje, barem neki oblik diskriminacije, napomenula je Vajagić.

Menadžer Šeperić: Očito Grdović nekome smeta

- Sve smo već rekli medijima, nemam što dodati, rekao je menadžer Mladena Grdovića Ljubo Šeperić na naš upit da komentira još jedan zahtjev da se koncert otkaže, onaj Ženske mreže Hrvatske. Šeperić je istaknuo da imaju ugovor s Gradom, te da se Gradu moramo obratiti ako imamo nekakvih pitanja, dodavši da i nije tako jednostavno otkazati koncert.

- Jedino što vam mogu reći jest da je očito da nekome Grdović smeta, poručio je menadžer.

Podsjetimo, prošli je tjedan, nakon što je objavljeno otvoreno pismo CGI-ja, Šeperić medijima izjavio da je s Grdovićem i njegovom suprugom sve u redu, da će doći zajedno na doček Nove godine u Poreč jer su u sjajnim odnosima, te da ih ovakve priče samo deprimiraju i pogađaju. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter