Unatoč zabrani, Premanturci bacaju smeće kod cimitra

Očišćen divlji deponij kod groblja
Očišćen divlji deponij kod groblja

Medulinski komunalac Med eko servis jučer je, po nalogu inspekcije Ministarstva zaštite okoliša, poče uklanjati divlji deponij s krupnim otpadom kod premanturskog groblja koji se već desetak dana nalazi na prostoru koji potpada pod značajni krajobraz Gornji Kamenjak kojim upravlja Javna ustanova Kamenjak. Inspekcija je, naime, još 6. travnja obišla teren i naložila da se deponij ukloni do 1. svibnja, a kontejneri izmjeste do 1. lipnja, što je i učinjeno prije petnaestak dana.  

Video nadzor za kontrolu smeća

Akciji čišćenja prisustvovali su član Uprave ove tvrtke Enco Crnobori, medulinski donačelnik Damir Demarin, ravnateljica Javne ustanove Kamenjak Maja Šarić, stručna voditeljica u Ustanovi Martina Hervat, te općinski komunalni redar Damir Kontošić. Tom su prilikom apelirali na mještane da ne odlažu otpad i ne onečišćuju okoliš. O zabrani odlaganja otpada na ovom mjestu svjedoči tabla s upozorenjem, a ovo je mjesto od jučer pod fizičkom zaštitom sve do ugradnje kamera koje će 24 sata na dan pratiti "stanje na terenu".

Crnobori podsjeća da su donedavno ovdje postojale dvije baje u koje su mještani ubacivali što krupni, što sitni otpad. Međutim, problem je nastao nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša naložilo uklanjanje baja.

- Prema Zakonu o zaštiti okoliša, ovdje više ne smijemo  postavljati baje. Naime, nakon puštanja u probni rad novog odlagališta otpada Kaštijun, više se ne smije miješati krupni i zeleni otpad s komunalnim otpadom. Premanturci mogu besplatno odložiti otpad u reciklažnom dvorištu Med eko servisa u Kamiku, a mislim da mogu besplatno odlagati i na stari dio Kaštijuna. U Pomeru, Vintijanu, Valbonaši, Vinkuranu, Pješčanoj Uvali i Banjolama otpad se određenim danima prikuplja selektivno, od vrata do vrata, veli Crnobori.

Svako kućanstvo dobilo je kantu od 120 litara za odlaganje papira i najlonske vreće od po 120 litara za - plastiku, metal i staklo, a opskrbljena su i komposterima. Premantura će, međutim, dobiti takve kante 1. rujna, najavljuje Crnobori. Zasad se to može učiniti na zelenim otocima u mjestu.

U Selu ne mare za upute Općine

Osim, toga, u tijeku je ekološka akcija "Proljeće 2016." u sklopu koje se besplatno prikuplja otpad na području Općine, pa tako od 25. travnja do 1. svibnja i u Premanturi, gdje će biti postavljeno osam baja.

- Ovo je slika i prilika Premanturaca. Možda je pregrubo reći, ali sramota je da se mještani oglušuju na upozorenja na tabli, kazao je Crnobori. Donačelnik Demarin kazao je da su ljudi vjerojatno stekli naviku odlaganja na ovom mjestu te da su vjerojatno po inerciji to nastavili činiti.

- Dovoljno je da jedan iskrca otpad i stvara se domino efekt. Čudno je, međutim, da se stvara nered u blizini groblja. Mi želimo čisti okoliš, a žele to i naši gosti, rekao je Demarin.

Crnobori napominje da se čeka nova uredba Vlade kojom će znatno poskupjeti cijena odvoza smeća.

- U budućnosti će na Kaštijunu biti određeni dani kada će se odlagati određena vrsta otpada, poput namještaja ili bijele tehnike.  To su novi momenti za sva komunalna poduzeća, kaže te napominje da će ubuduće postojati načelo da onečišćivač plaća. Tako će ubuduće onaj tko bude odnio otpad na novi Kaštijun to morati i platiti. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter