Unatoč zabrani, parkiranje na rivi postalo uobičajeno

Parkiranje na rivi unatoč zabrani postalo uobičajeno (M. MIJOŠEK)
Parkiranje na rivi unatoč zabrani postalo uobičajeno (M. MIJOŠEK)

Odlukom Grada Pule na centralnom dijelu rive, od zgrade Lučke kapetanije do brodogradilišta Uljanik, parkiranje je zabranjeno. Međutim, pitanje je zašto i dalje svakodnevno ima veliki broj onih koji riskiraju kaznu za nepropisno parkiranje, koju gradski prometni redari uredno ostavljaju ispod brisača.

Iz Grada Pula su nam rekli da postoje određene zakonske zapreke za veću učinkovitost, ali su istovremeno dodali da razmišljaju o postavljanju fizičkih prepreka. Međutim, od svega za sada ništa, a vozila se i dalje parkiraju na rivi.

- Namjera Grada je približiti rivu građanima, odnosno osigurati uvjete za život uz more 24 sata dnevno i 365 dana u godini i to kroz stvaranje novih motiva i novih sadržaja koji će ojačati i urbani identitet grada na moru.

Da bi se to postiglo, nužno je, između ostalog, urediti i definirati pitanje prometa, posebice onog u mirovanju. Stoga je donesena odluka kojom je zabranjeno parkiranje na obalnom dijelu rive jer se na tom dijelu predviđa formiranje pješačke zone, odgovaraju iz gradske uprave, no, o fizičkom sprječavanju vozila ni riječi.

Doduše, činjenica je da na rivi znak zabrane parkiranja nije baš uočljiv. Postavljen je točno na početku dionice gdje se ne smije parkirati, preko puta Lučke kapetanije, ali se uopće ne vidi jer nije nakošen i vozač kada dođe do sredine rive jednostavno parkira, pogotovo ukoliko je već parkirano nekoliko vozila, što se učestalo događa.

S obzirom da mnogi traže vraćanje dvosmjernog prometa na rivu očito je da bi se i parkiranje moglo vratiti jer zabrana ne polučuje rezultate, a kako cijelo područje nije pješačka zona, na rivi ne može intervenirati niti pauk. (G. ROJNIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter