Unatoč velikom trudu i ulaganjima slab je odaziv biciklista

Mladen Bastijanić pored Krapanskog potoka (R. SELAN)
Mladen Bastijanić pored Krapanskog potoka (R. SELAN)

- Što Grad Pazin, zajedno s Turističkom zajednicom i Zajednicom sportskih udruga čini na razvoju cikloturizma i biciklizma na području Grada Pazina pitao je na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća pazinski vijećnik Boris Demark. Referirajući se pri tomu na Strategiju razvoja Grada Pazina 2015.-2020. u kojoj je ta aktivnost zastupljena kroz gospodarstvo, sport i rekreaciju.

- Zajednica sportskih udruga Grada Pazina planira osnovati radnu skupinu iz različitih područja sportova i djelovanja koja će provoditi sastanke po pitanju rada na svim strateškim ciljevima danih u dokumentu Strategije, kako bi se razradili ciljevi po planiranim aktivnostima, odgovara na Demarkovo pitanje Maja Stranić Grah, pročelnica Upravnog odjela za financije i proračun Grada Pazina.

Tri biciklistička kluba u Pazinu

Konkretnije Zajednica sportskih udruga svake godine raspisuje javni poziv za financiranje godišnjeg programa udruga u sportu koje djeluju na Pazinštini, a kroz dodijeljena sredstva sportskim se klubovima nastoje zadovoljiti potrebe za njihove programe i manifestacije. Dakle, svaka se udruga može prijaviti za dobivanje sredstava Zajednice, odnosno sredstava iz gradskog proračuna iz Programa javnih potreba u sportu. K tomu Zajednica sportskih udruga raspisuje javni natječaj za sufinanciranje izobrazbe trenera s ciljem povećanja kvalificiranosti i broja trenera, kao važnog preduvjeta za stručno pripremanje sportaša i postizanje boljih sportskih rezultata. Članovi Zajednica sportskih udruga Grada Pazina su Biciklistički klub Kroz Hrvatsku Puris-Kamen, Biciklistički klub MTB Istra Pazin i Biciklistički klub TNT Pazin. Dakle, kaže Stranić Grah, svi se ti biciklistički klubovi mogu prijaviti na natječaj Zajednice za sufinanciranje djelatnosti i manifestacija.

Biciklistički klub TNT osnovan je u Pazinu s ciljem razvoja i promocije biciklističkog sporta te razvijanja svijesti građana o važnosti unapređenja kvalitete života i zdravlja putem sportskih aktivnosti. U tom klubu, koji okuplja 30 članova poseban se značaj pridaje disciplinama "downhill" i "dirt jump freeride", a njihovi se biciklisti natječu na državnim, europskim i svjetskim prvenstvima.

"Staza vodopada" i "Od lokve do lokve"

Biciklistički klub MTB Istra Pazin promiče, razvija, organizira i unapređuje masovni biciklistički sport, a Biciklistički klub Kroz Hrvatsku Puris-Kamen godinama sudjeluje na natjecanjima i raznim sportskim manifestacijama u Istri, Hrvatskoj, ali i inozemstvu.

Osim biciklističkih klubova Turistička zajednica središnje Istre ulaže u biciklizam. Tako je lani i ove godine u suradnji s drugim Turističkim zajednicama koje djeluju na području središnje Istre uz potporu Odjela za turizam Istarske županije objavila dvije bike-karte "Istra outdoor-Istra bike". Budući da se radi o prvim označenim bike stazama na ovom području u kartu su uvrštene "Staza vodopada" koja prolazi područjem Pazina i Cerovlja i staza "Od lokve do lokve" na području općine Tinjan. Projekt označavanja bike-staza realiziran je uz potporu Hrvatske turističke zajednice uz participaciju Turističke zajednice središnje Istre i jedinica lokalne samouprave čijim područjima prolaze staze. Osim ovih, Turističke zajednice središnje Istre, u svakoj općinu u svom sastavu planira označiti po jednu bike-stazu. Tijekom ove godine Turistička zajednica sufinancirala je dvije biciklističke utrke i to "Istarsko proljeće" i "Pazinčica clearwater revival". S ciljem razvoja cikloturizma i biciklizma na području Grada Pazina Istarska razvojna turistička agencija (IRTA) objavila je kartu cestovnih staza kroz Istru od kojih tri imaju polazište u Pazinu, a neke od njih prolaze dijelovima Pazinštine.

TZ srednje Istre potiče cikloturizam

Zahvaljujući tomu na području Pazina tri su objekta uključena u Istra Bike&bed, a Turistička zajednica središnje Istre redovito svoje članove obavještava o natječajima vezanim uz razvoj biciklističke ponude. Podržan je i projekt postavljanja Bike pointa, odnosno e-bika share sustava u Pazinu, te aktivnosti renta bike i e-bike punktova.

- U prethodnom razdoblju biciklijade su najčešće organizirali pojedinci, klubovi i udruge, odgovara Stranić Grah, dodajući kako je TZ spremna podržati svaku takvu aktivnost budući da je svjesna potencijala cikloturizma u središnjoj Istri. U odnosu na prijašnje stanje, Stranić Grah, smatra kako je napravljen veliki iskorak prema razvoju outdoor turizma, stoga će se i dalje podržavati kvalitetne inicijative i projekte vezane uz razvoj cikloturizma i biciklizma na području Grada Pazina.

Slab odaziv na biciklijade

Uz sva nastojanja Zajednice sportskih udruga Grada Pazina, Turističke zajednice središnje Istre, pazinskih klubova i udruga, može se postaviti i pitanje, a gdje su pazinski biciklisti? Oni koje često susrećemo na biciklijadama diljem Istre. Možda je i na njima dio odgovornosti što se Pazin ne prepoznaje kao grad biciklizma. Nedavna bicklijada održana u Pazinu u organizaciji Društva osoba s tjelesnim invaliditetom okupila je svega 38 biciklista. Možda bi ih bilo više da i pazinski biciklisti na drugim biciklijadama u Istri promoviraju svoj grad kao grad biciklizma. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter