Unatoč suši, ubrat će se oko deset tisuća tona rajčica

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Ovogodišnja je berba rajčice započela 28. srpnja, a do sada su marljivi radnici obavili već više od pola posla. Unatoč suši, koja ove godine nije išla u prilog poljoprivrednicima, pomidori na svu sreću, prema riječima Daria Makovca, predsjednika Udruge Pomidor, nisu stradali.

Prinos premašio očekivanja

Udruga ''Pomidor'' okuplja dvadesetak proizvođača rajčice sa šireg umaškog područja. Na poljima u okolici Umaga u punom je jeku berba industrijske rajčice, koja nakon toga ide na preradu.

- Prinos je u granicama normale, čak i više nego što smo očekivali unatoč ovogodišnjoj suši koja je zadesila naše područje, kaže Makovac, koji navodi kako su izuzetno zadovoljni plodovima te se nada kako će isto tako biti i otkupljivači.

Ove je godine posađeno više od 200 hektara rajčice, od kojih je 150 hektara u Umagu, a oko 50 hektara u Puli. Makovac veli kako će berba trajati još petnaestak, dvadesetak dana, a to sve ovisi o sorti rajčice i području na kojem je posađena.

- Ekstremna je suša najviše utjecala na cvjetove rajčice, zbog visokih temperatura nije došlo do oplodnje. Kada dođe do ovakvih stanja, voda nije nikakav problem jer mi imamo svoja navodnjavanja. Problem predstavljaju upravo te visoke temperature koje su ove godine utjecale na propadanje velikog broja plodova. Također, neka je područja zadesila tuča, čak tri puta u ovoj godini. Poljoprivrednici su zbog toga jako puno izgubili, plodovi su im uništeni, navodi Makovac.

Otkupna cijena varira

Ove godine, veli on, otkupna cijena varira, kreće se oko 80, 85 i 90 lipa, a to sve ovisi o prisutnosti suhoće tvari. Navodi da će se svaka prikolica mjeriti posebno te će se na taj način odlučiti o konačnoj cijeni. Sav ubrani urod šalje se u Podravkin pogon Povrće u Umagu, jedini u Hrvatskoj koji se bavi preradom rajčice. Podravka za svoje potrebe prerade rajčicu otkupljuje od oko 35 istarskih uzgajivača. Unatoč neprilikama koje su zadesile poljoprivredna područja na kojima se uzgajaju pomidori, očekuje se prinos od 10 tisuća tona, procjenjuje Makovac. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter