Unatoč represiji, Istrani sve više piju i voze

Ako je vozač kažnjavan u posljednjih 12 mjeseci spasa nema niti u obliku upozorenja (K. T.)
Ako je vozač kažnjavan u posljednjih 12 mjeseci spasa nema niti u obliku upozorenja (K. T.)

Koliko god iz Ministarstva unutarnjih poslova najavljivali češće kontrole prometa, čini se da svijest vozača o nužnost vožnje u skladu sa zakonom - još uvijek nije proradila.

Tijekom siječnja je, naime, na području PU istarske zabilježeno ukupno 2.958 prekršaja iz oblasti Zakona o sigurnosti prometa na cestama, što je za golemih 14 posto više nego u siječnju 2012., kada je evidentirano 2.605 prekršaja. Najčešći prekršaji su prebrza vožnja, vožnja pod utjecajem alkohola, te nevezivanje sigurnosnog pojasa.

Interesantno, iako popusta za plaćanje na mjestu događaja još uvijek nema, što je prijedlog propisa prekršajnog zakona koji bi mogao stupiti na snagu od 1. travnja, zabilježen je porast instantne naplate. Tako su u siječnju naplaćene ukupno 532 novčane kazne, a u istom razdoblju prošle godine tek 371.

Jedini spas za vozača prekršitelja moguć je u obliku pisanog ili usmenog upozorenja od policijskog djelatnika na mjestu događaja, no isključivo ako novčana kazna nije viša od tisuću kuna i ako se provjerom utvrdi da mu u posljednjih 12 mjeseci nije izrečena mjera upozorenja iz istog propisa.

Sukladno odredbama prekršajnog zakona, policijski službenici ne mogu izreći opomenu, jer je izricanje isključivo u nadležnosti suda. Vozačima tada jedino ostaje mogućnost pisanja prigovora u zakonskom roku od osam dana.

Prema našim iskustvima, prekršaj je pametnije priznati, naročito ako je prekršitelj ranije kažnjavan, te zatražiti opomenu, smanjenje kazne ili pak obročno plaćanje.

Dopune i izmjene prekršajnog zakona, projekt Ministarstva pravosuđa o kojem raspravljaju saborski klubovi, ako se usvoje i stupe na snagu 1. travnja, donijet će brojne novine koje bi trebale rasteretiti sudove i pospješiti naplatu kazni. Jedina stimulativna novina prema prekršiteljima jest mogućnost plaćanja kazne na mjestu izvršenja prekršaja po cijeni umanjenoj za čak 50 posto u odnosu na visinu kazne. Prekršiteljima koji u zakonskom roku ne plate izrečenu kaznu, ona će se naplatiti prisilno, a ako ne uspije ni ova metoda - zamijenit će se radom za opće dobro, tek iznimno kaznom zatvora.

U prekršajni zakon, prema spomenutom prijedlogu, uvela bi se i obveza određivanja paušalne cijene prekršajnog postupka za drugostupanjsko odlučivanje u slučaju osuđujuće presude, kojom se želi demotivirati okrivljenike u podnošenju neosnovanih žalbi protiv presuda. Predloženo je i propisivanje jedinstvenog roka zastare od tri, umjesto dosadašnje četiri godine. (K. TADIJIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter