Unatoc naporima nafta ide prema moru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Naftna mrlja, posljedica sabotaže u rafineriji nedaleko od Monze, prijeti Jadranskom moru usprkos danonocnim naporima da se uspostavom raznih barijera sprijeci njeno izlijevanje iz rijeke Po u more.

Jake rijecne struje odnijele su dio mrlje prije postavljanja barijera te sada postoji bojazan da ce nafta izmedu nedjelje i ponedjeljka stici u deltu rijeke i potom u Jadran. Dvije dodatne barijere postavljene su kod Guarda Veneta i Serravallea.

Nacelnik službe civilne zaštite Guido Bertolaso uvjeren je, medutim, da ni kapljica nafte nece dospjeti u more, hvaleci istodobno rad i predanost vatrogasaca te djelatnika civilne zaštite.

Ekoudruga Legambiente uputila je talijanskoj vladi apel za hitno pokretanje postupka izmjene kaznenog zakona jer, prema važecim normama, pocinitelji teške ekološke katastrofe mogli bi proci tek s blagom novcanom kaznom, što je apsurd.



Katastrofa rijeke Lambro jedna je u nizu kriminalnih djelatnosti na talijanskom poluotoku, koji godinama, odnosno desetljecima, proživljava razne napade na ekosustav. Glas Istre je, primjerice, u nekoliko navrata objavio podatke koji potvrduju da je Italija jedno od najvecih odlagališta opasnog otpada u Europi te da je to rezultat slabe kontrole i još slabije zakonodavne obrane od potencijalnih zagadivaca.

Lambro je dugacak 130 kilometara, a mjesto gdje se spaja s rijekom Po izuzetno je osjetljivo jer je intenzivno obradeno. U toj zoni duž rijeke Po proizvodi se poznata  riža, za koju se kaže da je najkvalitetnija na svijetu.

Srecom, katastrofa se dogodila zimi kada su poljoprivredne djelatnosti svedene na minimum, no svejedno je sustav Lambra vec dobrim dijelom uništen i trebat ce godine da se u njega povrati život.

Fronta nafte i dalje slijedi tok rijeke Po i približava se izuzetno osjetljivom ekosustavu ušca najvece talijanske rijeke u regiji Veneto. Vlasti se pripremaju zaustaviti mrlju ne bi li izbjegli njeno slijevanje u more, civilna zaštita je pripremila dva broda, koji su, po tvrdnjama te organizacije, sposobni apsorbirati veci dio zagadivaca.

Ušce rijeke obuhvaca ogroman prostor u kojemu se uzgajaju razne vrste riba pa se sad strepi zbog posljedica ulaska nafte u sustav gdje se izmijenjuju morska i rijecna voda.


Podijeli: Facebook Twiter