Unatoc krizi Vinistra drži standard

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vinistra, najveca hrvatska izložba vina, maslinovih ulja, rakija i drugih tipicnih istarskih proizvoda, ove ce se godine, od 11. do 13. svibnja, po 19. put održati u Porecu u sportskoj dvorani Žatika. U sklopu manifestacije održat ce se cetvrto izdanje natjecanja "Svijet malvazija" koje ce okupiti šest sorti malvazija iz pet europskih zemalja.

Ocjenjivacki dio manifestacije poceo je danas u poreckom hotelu Valamar Diamant gdje je održana i konferencija za novinare na kojoj su više informacija o cijelom dogadaju iznijeli predsjednik udruge Vinistra Ivica Matoševic, predsjednik ocjenjivackog suda Mario Staver i porecki gradonacelnik Edi Štifanic.

- Vinistra se ove godine odvija u otežanim uvjetima. Svi smo svjedoci gospodarske krize i recesije oko nas, vrlo veliki napori su ucinjeni da održimo standard manifestacije. Ove godine imamo nešto manje uzoraka vina, ali imamo 39 popratnih programa, rekao je Matoševic.



Svoje proizvode ce prezentirati 130 izlagaca. Izložba vina ce se odvijati u parteru dvorane, dok su prva i druga etaža rezervirane za gastro sadržaje i vinsku opremu, te kuharske prezentacije u režiji tvrtke Radin R i AZRRI-ja.

Matoševic je podsjetio na predavanja koja se svake godine organiziraju u sklopu manifestacije i koja imaju za cilj poslati poruku vlastima, a koja ce ove godine biti vezana za promociju Hrvatske kao vinske destinacije.

Održat ce se i konferencija na kojoj ce naglasak biti na razvoju vinskog turizma o kojem ce govoriti inozemni strucnjaci. Nastavit ce se promocija sljubljivanja biski i najboljih svjetskih cigara u cast prerano preminulom pokretacu ovog dogadanja Andiju Šipeticu.

Ovogodišnja regija partner je Dalmacija, koja ce održati premijerno kušanje plavaca malog berbe 2009. godine.

Danas je medunarodna komisija za senzorno ocjenjivanje vina ocijenila oko 190 uzoraka malvazije iz Istre, Italije, Slovenije, Španjolske, Portugala i drugih zemalja, pristiglih na natjecanje Svijet malvazija. Slijedi ocjenjivanje ostalih vina, oko 240 uzoraka terana, refoška i muškata, dok je na ocjenjivanje ponudeno i 46 maslinovih ulja, te 13 rakija.

Svecanost proglašenja pobjednika Vinistre i Svijeta malvazija održat ce se prvog dana u 19 sati. Manifestacija ce sva tri dana biti otvorena za posjetitelje od 10 do 19 sati, osim prvog dana kada je svecano otvorenje zakazano za 13 sati. Cijena dnevne ulaznice stoji 80 kuna, a iznajmljivanje caše 50 kuna, što znaci 130 kuna ako posjetitelj želi obici izložbu i zadržati cašu. Želi li samo posjetiti izložbu i nakon toga vrati cašu, na izlazu ce mu biti vracena kaucija od 50 kuna. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter